Terug naar overzicht

Kracht in diversiteit: Sylvana's verhaal als vrouwelijke leerling procesoperator bij Heros Sluiskil

  • Procestechniek
  • Wiertz Academy
  • Heros Sluiskil

Sylvana, een gedreven leerling procesoperator bij Heros Sluiskil, spreekt vol passie over haar werk in de procesindustrie. Met haar 27 jaar heeft ze al een pad afgelegd dat haar uiteindelijk heeft geleid naar de wereld van de procesindustrie. In een openhartig interview deelt Sylvana haar ervaringen, uitdagingen en successen op de weg naar het worden van een gekwalificeerde operator.

"Ik was eigenlijk de eerste vrouwelijke operator van heel Heros Sluiskil. Er komen wel steeds meer vrouwen, maar ik vind het een kracht om te laten zien dat vrouwen dit werk ook kunnen doen.”

"Ik ben Sylvana, ik ben 27 jaar oud, afkomstig uit Terneuzen en ik werk momenteel 1 jaar als leerling procesoperator bij Heros Sluiskil," begint Sylvana haar verhaal. Ze vertelt over haar achtergrond als apothekersassistent, een carrière die ze na drie jaar achter zich liet om haar ware passie na te jagen. "Ik wilde eigenlijk altijd al procesoperator worden," legt ze uit, "maar mijn ouders suggereerden dat ik als meisje beter de zorg in kon gaan. Na een paar jaar merkte ik dat dit niks voor mij was."

Sylvana heeft verschillende verantwoordelijkheden binnen Heros Sluiskil. Haar focus ligt op het draaien van processen en ook eventuele storingen oplossen. “ Eigenlijk zijn we continue aan het lopen, zowel binnen als buiten, om alles te controleren en ook zelf storingen op te lossen. Het leuke aan werken bij
Heros Sluiskil vind ik de vrijheid die ik op mijn werk krijg. Er hangt dan ook een hele fijne werksfeer” verteld Sylvana. Ze werkt in een klein hecht team dat bestaat uit een ervaren operator en een hoofdoperator, waarbij het team per week varieert van twee tot drie personen.

"Als je je motivatie goed kunt onderbouwen en de werkgever is er net zo enthousiast over als jijzelf, dan is de keuze overduidelijk." Aldus Sylvana.


Het pad naar de procesindustrie was niet zonder obstakels verteld Sylvana. Ze herinnert zich nog goed dat veel leerinstanties terughoudend waren vanwege haar gebrek aan ervaring en diploma’s in de sector. Via een bericht op Facebook kwam Sylvana in contact met Wiertz Technical Solutions en besloot zij hier te solliciteren. Sylvana mocht gelijk langs komen om in gesprek te gaan over het opleidingstraject waarin zij geïnteresseerd was. Ze vond direct een omgeving die haar motivatie serieus nam. "Vanaf het eerste moment werd ik serieus genomen," zegt Sylvana, terwijl ze spreekt over haar sollicitatieproces. "Als je je motivatie goed kunt onderbouwen en ze zijn er net zo enthousiast over als jijzelf, dan is de keuze overduidelijk." Voordat Sylvana aan de slag kon gaan moest zij haar VCA nog behalen. Sylvana verteld hier het volgende over: “Toen ik net in dienst ging bij Heros Sluiskil had ik nog geen VCA en kon ik hierdoor niet meteen aan de slag. Ik had dit aangegeven en jullie zijn er gelijk achteraan gegaan. Dat was erg fijn. Dankzij Wiertz Technical Solutions heb ik mijn VCA snel kunnen behalen zodat ik direct aan de slag kon gaan!”

“Ik zou het heel erg leuk vinden als er meer vrouwen in de procestechniek zouden komen werken.”

Sylvana Lindgreen

Procesoperator

Als vrouwelijke operator in een overwegend door mannen gedomineerde omgeving, heeft Sylvana de uitdagingen en de vreugde van haar unieke positie ervaren. "Ik vind het prettig om in de mannenwereld te werken," zegt ze, terwijl ze reflecteert op haar ervaringen. "Ik was eigenlijk de eerste vrouwelijke operator van heel Heros Sluiskil. Er komen wel steeds meer vrouwen, maar ik vind het een kracht om te laten zien dat vrouwen dit ook kunnen doen."
Terwijl Sylvana terugkijkt op haar reis, deelt ze haar hoop voor de toekomst van vrouwen in de procesindustrie. "Ik zou het heel erg leuk vinden als er steeds meer vrouwen ook in de procestechniek zouden komen werken," zegt ze met een glimlach. "Ik denk namelijk dat veel vrouwen worden tegengehouden omdat het bekend staat als een mannenberoep. Maar als je laat zien dat je dit graag wilt, zijn de mannen ook bereid om je te helpen en te ondersteunen."

"In principe ben ik vrij gemakkelijk door de opleiding heen gegaan'', vertelde Sylvana.Na een jaar in dienst bij Heros Sluiskil, is Sylvana alweer bijna aan het einde gekomen van haar opleiding. Haar toewijding en leergierigheid hebben haar geholpen om snel door het programma heen te gaan. "In principe ben ik vrij gemakkelijk door de opleiding heen gegaan," deelt ze. "Ik ben nu een jaar bij Heros in dienst en ik moet alleen nog mijn praktijkexamen doen. Dus dan heb ik eigenlijk mijn opleiding binnen 1 jaar al afgerond, desondanks je er 2 jaar in totaal voor krijgt."

Naast dat Sylvana haar werkuren maakte, moest zij ook af en toe aan school. Zij vertelde ons het volgende hierover: “Naast werk deed ik mijn schoolopdrachten en vaak kon ik dit dan meteen in praktijk uitvoeren. Doordat de theorie in de praktijk gelijk uitgelegd kon worden begreep ik alles een stuk sneller en beter. Aan de hand van de combinatie tussen praktijk en theorie leerde ik erg veel en snel in een korte periode. Na werktijd zat ik dan online aan mijn theorie en opdrachten, maar dit was ook niet elke dag. Ik moest 1 keer per maand 4 uurtjes naar school op locatie”. Het enige wat Sylvana in dit jaar als wat lastiger heeft ervaren is het hoofdstuk over gasdruk, aangezien dit niet wordt gebruikt bij Heros Sluiskil. Om deze reden is zij samen met haar begeleider van Litop een dag samengekomen op kantoor om dit desbetreffend hoofdstuk samen door te nemen. “Deze extra schooldag en behulpzaamheid was superfijn en met deze hulp kon ik meteen weer vooruit” zegt Sylvana.

Het leven als leerling procesoperator brengt een combinatie van werken en leren met zich mee. Sylvana vertelt over haar rooster, waarbij ze afwisselend werkt in verschillende diensten. "De ene week draai ik de middagdienst en de andere week de vroege dienst," legt ze uit. "Ik vind zelf de vroege dienst prettig, aangezien je dan nog veel aan je dag hebt. Deze dienst is van 6 uur 's ochtends tot half 3 's middags.''

What's next?

Sylvana heeft volledig vertrouwen in haar toekomst bij Heros Sluiskil en de mogelijkheden die het bedrijf te bieden heeft. Ze voelt zich gewaardeerd en ziet kansen om haar carrière verder uit te bouwen. Wij vroegen Sylvana haar ambities voor de toekomst, waarop ze het volgende antwoordde: "Ik heb sowieso aangegeven dat ik hierna ook graag Vapro b wil behalen en mijn persoonlijke doel is eigenlijk om in de toekomst hoofd operator te worden bij Heros Sluiskil".

Je kunt nooit te laat beginnen, start vandaag nog jouw eigen succesverhaal!

Ben je er klaar voor om de volgende stap in jouw loopbaan te zetten? Wiertz Technical Solutions staat voor je klaar. Begin vandaag nog met zoeken naar de perfecte technische baan en start jouw eigen succesverhaal net als Sylvana dat heeft gedaan!

Lees meer over de verhalen van onze medewerkers

bekijk onze kandidaten en hun unieke verhalen over hoe ze hun grote stappen in hun carrière hebben bereikt

Heb je een vraag?

Wil jij ook carrière maken als recruiter? We vertellen je er graag meer over.

Neem contact op