Terug naar overzicht

Werken, leren en groeien. Paul doet het als procesoperator bij Cargill

  • Procestechniek
  • Wiertz Academy
  • Cargill

24 jaar lang werkte hij in de supermarkt, maar toen was Paul wel toe aan iets anders. Alleen wat doe je als je bijna 40 jaar bent, een eigen huis en een vaste baan hebt en een stabiel leven hebt opgebouwd? Je gooit dit niet zomaar even aan de kant. Inmiddels wordt hij via Wiertz Academy opgeleid tot procesoperator en werkt hij in de fabriek bij Cargill. "Dit had ik eigenlijk jaren geleden al nodig."

 

Bereken je marktwaarde

Vrijheid en ruimte om te leren

"Van nature ben ik erg nieuwsgierig. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en om te ontdekken hoe bepaalde zaken werken." We ontmoeten Paul bij de receptie van Cargill in Sas van Gent. Hij werkt daar inmiddels zo'n 2 maanden als leerling procesoperator, maar het lijkt alsof hij al jaren ervaring heeft. Op weg naar de Refinery, de fabriek waar Paul werkt, vertelt hij over zijn nieuwe werk. "Wij zorgen ervoor dat het hele proces van begin tot en met de mixing voor de klant goed verloopt." Dat proces gaat hij nu stapje voor stapje leren. "En eigenlijk ben je nooit uitgeleerd, want als ik dit proces helemaal onder de knie heb en ik werk een aantal jaar op de Refinery, dan zijn er andere afdelingen waar je jezelf verder kunt ontwikkelen. Op de Wheat afdeling bijvoorbeeld."

Die ruimte om nieuwe vaardigheden te leren en te ontdekken, miste Paul na 24 jaar in de supermarkt te hebben gewerkt. Evenals de uitdaging en variatie in zijn werk. Wat dat betreft merkt hij nu al dat hij bij Cargill helemaal op zijn plek zit. "Je krijgt best veel vrijheid. Ontstaat er ergens een lekkage of moet er een pomp worden gereviseerd, dan lossen we dat direct op." Dat maakt zijn werk ook zo leuk en afwisselend. "Je hebt echt impact op het productieproces. Ik vind het echt leuk om alle apparatuur in werking te zien!"

Werken in een relaxte sfeer bij Cargill

Aangekomen bij de Refinery, merken we dat Paul helemaal in zijn element komt. De zetmeelslurry die ze hier vanuit de Wheat afdeling ontvangen, zetten ze om in glucosesiroop. "Bij alle producten waar je op het etiket 'glucosesiroop' ziet staan, is de kans groot dat het van Cargill afkomt." De operators bewaken het proces, zorgen ervoor dat het eindproduct aan de juiste specificaties voldoet en documenteren dit. 

Er wordt gewerkt in een 5-ploegendienst, wat wil zeggen dat Paul eerst 2 ochtenddiensten draait, daarna 2 middag/avonddiensten en tot slot 2 nachtdiensten. Daarna is hij 4 dagen vrij en begint het rooster weer van voor af aan. Op de Refinery wordt er meestal gewerkt in ploegen van 4 tot 6 operators. "Er heerst hier echt een relaxte sfeer. Ik werk met leuke mensen in mijn ploeg en met ervaren collega's die al langere tijd bij Cargill werken. Zij weten dus alles van de fabrieken af en bij hen kan ik altijd terecht als ik vragen heb." En als het proces goed loopt, en het wat rustiger op de werkvloer is, werkt Paul tussendoor aan zijn praktijkopdrachten.

“Het is leuk dat je als procesoperator echt impact op het productieproces hebt”

Paul Hubregtsen

Leerling Procesoperator
Wiertz Academy is een aanrader

Als we aan het eind van de rondleiding zijn gekomen, kijkt Paul alvast vooruit. Hij is niet de enige leerling procesoperator bij Cargill die het traject via Wiertz Academy volgt. José is iets eerder begonnen en werkt op een andere fabriek, maar bij ploegwissels komen ze elkaar weleens tegen. "Dan drinken we een bak koffie en praten we even bij." Paul krijgt zo al een goede indruk van wat hem in de komende maanden te wachten staat. Hij verwacht binnen een jaar zijn praktijkopdrachten af te ronden en zijn diploma te behalen. 14 maanden nadat hij is gestart. 

Of Paul het traject van Wiertz Academy zou aanraden? "Dat heb ik zelfs al gedaan. Een vriend van me werkt nu alleen maar in de nachtdienst. Hij heeft HBO gedaan, dus hij moet ook kunnen instromen in het versnelde traject." Het is duidelijk dat Paul enthousiast is.

vind jouw job

Show us what you got. Solliciteer op één van de gave vacatures die we voor jou hebben.

lees meer over de verhalen van onze medewerkers

bekijk onze kandidaten en hun unieke verhalen over hoe ze hun grote stappen in hun carrière hebben bereikt

Heb je een vraag?

we horen graag van u, of het nu gaat om vragen, vermeldingen en feedback, we zijn er voor u

Neem contact op