Terug naar overzicht

Adrie werkt en leert als operator bij Century Vlissingen

  • Procestechniek
  • Wiertz Academy
  • Century

Toen in 2022 de krapte op de arbeidsmarkt alle records sloeg, maakte Adrie na vijfenhalf jaar als monteur de overstap naar operator. Hij kwam via zijn stiefbroer in contact met Wiertz Technical Solutions en zit nu sinds een aantal maanden helemaal op zijn plek bij Century Vlissingen. Adrie is nog maar net begonnen, maar kijkt nu al uit naar de toekomst: “Ik kan mezelf blijven ontwikkelen.”

 

Bereken je marktwaarde

Uitgeleerd en niet meer kunnen doorgroeien

“Toen vorig jaar bleek dat er zoveel vraag was naar werknemers in vakgebieden waarin ik interesse had, ben ik me gaan verdiepen in een ander carrièrepad,” vertelt Adrie. “Ik werkte op dat moment al vijfenhalf jaar als monteur in de vrachtwagenbranche en was toe aan iets nieuws. Ik kreeg namelijk langzaam het gevoel dat ik uitgeleerd was en kon naar mijn idee niet echt meer doorgroeien. Dat is natuurlijk niet wat je als 22-jarige wil, dus ik ben gaan kijken wat nog meer bij me zou passen. Zo raakte ik in gesprek met mijn stiefbroer. Hij werkte al een tijdje via Wiertz Technical Solutions als operator en kwam altijd met enthousiaste verhalen thuis. Daardoor had ik al een redelijk goed idee van wat het werk als operator inhield. Een vergelijkbare job leek me tof, dus zo begon mijn zoektocht naar iets nieuws.”

Voor het eerst een bureau ingeschakeld

Adrie zocht contact met Wiertz Technical Solutions. “Het was de eerste keer dat ik een bureau inschakelde voor een volgende carrièrestap en dat verliep eigenlijk heel ontspannen. Het gesprek ging niet alleen over het werk, maar ook over mij: er hing totaal geen zakelijke sfeer. Ze gaven me echt de indruk dat ze er waren om me aan een leukere en betere baan te helpen. Die standaard handdruk met de boodschap ‘je hoort nog van ons’ kreeg ik bij Wiertz Technical Solutions gelukkig niet.”

Een bewuste keuze maken

In de zoektocht naar een volgende stap werd er veel rekening gehouden met Adries persoonlijke voorkeuren. Adrie: “Ze namen de tijd voor me en gingen echt voor me op zoek. Ze dachten heel bewust na over welke mogelijkheden er voor mij waren: Waar kan Adrie terecht? Wat vindt hij leuk? Ze namen me mee in wat een banenswitch inhoudt, wat dat voor een gevolgen heeft op bijvoorbeeld financieel vlak en wat het voor mijn toekomst zou betekenen. Vervolgens kreeg ik de tijd om me in verschillende opties te verdiepen en echt een goede keuze te maken. Ik gaf mijn voorkeuren op en ze hebben eigenlijk met alles wat ik heb doorgegeven rekening gehouden!”

Leren…

Adrie werkt en leert sinds afgelopen september als leerling operator bij Century Vlissingen, een beursgenoteerd bedrijf dat aluminium produceert en wereldwijd meer dan 2000 medewerkers heeft. “Ik volg een versnelde opleiding. Dat wil zeggen dat ze on the job een operator van me maken en dat ik daarnaast online lessen volg. Er is een online omgeving waar je vragen aan een docent kunt stellen en waar we Teams meetings houden. Daarnaast heb je eens in de twee maanden een gesprek met je docent en praktijkbegeleider. We gaan dan wat dieper in op wat je in je werk tegenkomt. Dat praktijkgerichte, dat bevalt me wel. Vijf dagen per week alleen school zou ik echt te veel vinden.”

…en werken

Op het werk zelf voelde Adrie zich al snel thuis. “We werken bij Century volgens een vijfploegenrooster: je werkt twee ochtenden, twee middagen, twee nachten en hebt dan vier dagen vrij. Dat was in het begin wel even wennen. Als je je ritme eenmaal gevonden hebt en duidelijk hebt hoe je dag vóór je nachtdiensten eruitziet, dan valt het allemaal reuze mee.”

“Het is leuk om zo direct te kunnen zien dat hetgeen wat je doet echt nut heeft”

Adrie Traas

Leerling Procesoperator B
Uitdaging

Adrie ervaart als operator duidelijk meer uitdaging dan in zijn vorige job: “Je moet veel meer nadenken. Je probeert iets te verbeteren en dat zie je meteen terug in de statistieken. Het is leuk om zo direct te kunnen zien dat hetgeen wat je doet echt nut heeft. Daarnaast krijg ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid bij Century. Er wordt namelijk weinig uitbesteed en veel wordt in eigen beheer gedaan. Als er bijvoorbeeld iets kapotgaat, dan mag je daar gewoon zelf iets aan doen. Je hoeft er niet per se iemand bij te roepen, er wordt op vertrouwd dat je zelf een goede oplossing vindt. Daardoor word je hartstikke breed opgeleid: de technische dienst en operators hebben echt overal verstand van.”

De voordelen

“Ik ben er met mijn nieuwe baan zeker op vooruitgegaan. Op de eerste plaats natuurlijk financieel gezien. Ik woon nu nog thuis, maar op den duur wil ik ook een fijn plekje voor mezelf zoeken. Dat gaat nu veel gemakkelijker. Ook zijn er betere financiële mogelijkheden voor de toekomst: dat is een mooi vooruitzicht.” Adrie voegt lachend toe: “Verder woon ik nu nog maar zeven en een halve minuut van mijn werk af, ideaal!”

Over vijf jaar

“Zeker voor iemand met een technische achtergrond ligt de toekomst nog helemaal open. Je kunt je blijven ontwikkelen en er zijn zo veel opties om je kennis te verbreden. Bij Century word ik nu al helemaal losgelaten en uitgedaagd om nieuwsgierig te zijn. Daardoor kan ik me steeds verder verdiepen in van alles en nog wat.” Adrie kijkt dan ook vol enthousiasme uit naar de toekomst: “Op de planning staat eerst om in juli mijn opleiding tot operator af te ronden en daarna wil ik kijken wat de mogelijkheden binnen Century zijn: waar hebben ze behoefte aan en wat kan ik allemaal betekenen? Er zijn meer dan genoeg opties!”.

Ga lekker op pad!

Wat is dan de gouden tip voor mensen die ook denken aan een carrièreswitch? Dat is volgens Adrie om de zoektocht naar je nieuwe plek serieus te nemen. “Ik kreeg van De Pooter best een aantal voorstellen voorgeschoteld. Het is dan makkelijk om alleen naar cijfers te kijken, maar het is ook belangrijk dat je op je plek zit. Ik heb me daarom eerst geprobeerd voor te stellen of ik er bij de verschillende werkgevers wel tussen zou passen. Doe je research en bekijk de website, dan krijg je echt wel een idee of je jezelf ergens ziet rondlopen. Het was ook fijn dat ze me bij Wiertz Company - De Pooter goed konden adviseren. Er zijn mogelijkheden zat, dus je hoeft zeker niet voor het eerste het beste voorstel te gaan. Ga vooral lekker op pad als je de overstap wil maken!”.

Vind jouw job

Ben jij wie we zoeken? En bieden wij wat je zoekt? Bekijk de banen die nu voor je openstaan.

Hoe werken onze medewerkers?

Precies doen wat je wilt met jouw talent: dat kan. Lees maar hoe deze techneuten het aanpakken. En hoe Wiertz Technical Solutions hun carrière een boost geeft. In welke vorm dan ook.

Heb je een vraag?

Meer weten over onze opleidingsplaatsen? We vertellen het je graag.

Neem contact op