Terug naar overzicht

Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

Lucas Sijbinga

Werken als onderhoudsmonteur in de maintenance biedt een spannende en veelbelovende carrière. Van leerling tot leidinggevende, er zijn talloze groeimogelijkheden en uitdagingen in deze boeiende vakrichting. Op welk niveau je instroomt is afhankelijk van jouw kennis en ervaring, diploma’s en certificaten: alles is mogelijk!

 

Bereken je marktwaarde Meld je aan voor de Job Alert

 

Leerling

Jouw reis als onderhoudsmonteur begint vaak als leerling . In deze fase volg je een trainingstraject waarin je technische vaardigheden ontwikkelt. Je werkt onder begeleiding van ervaren monteurs en krijgt de kans om praktijkervaring op te doen. Je leert de basisprincipes van onderhoudsprocedures, het identificeren en oplossen van storingen, en het uitvoeren van preventief onderhoud.

Junior onderhoudsmonteur

Na het voltooien van het leerlingtraject kun je doorgroeien naar de functie van junior onderhoudsmonteur. Op dit punt heb je al een solide basis van technische kennis en vaardigheden opgebouwd. Als junior onderhoudsmonteur ben jij verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden onder toezicht van een ervaren collega. Dit omvat het inspecteren, repareren en onderhouden van machines en apparatuur om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven functioneren.

Download de opleidingsgids

Senior onderhoudsmonteur

Naarmate jouw ervaring en expertise toenemen, kun je doorgroeien naar de functie van senior onderhoudsmonteur. Als senior monteur heb jij een breder scala aan verantwoordelijkheden. Je neemt de leiding bij complexe onderhoudsprojecten, voert geavanceerde diagnosestellingen uit en biedt technische begeleiding aan junior collega's. Als senior onderhoudsmonteur ben je ook betrokken bij het opstellen van onderhoudsplannen en het optimaliseren van onderhoudsprocessen.

Specialisatie

Binnen de maintenance-industrie zijn er verschillende specialisatiegebieden waar je je op kunt richten als onderhoudsmonteur. Je kunt ervoor kiezen om specialist te worden in elektrisch onderhoud, mechanisch onderhoud, instrumentatie of automatisering . En ook binnen deze vakgebieden kun je je weer verder specialiseren. Voor werktuigbouwkunde kun je bijvoorbeeld denken aan aandrijftechniek, pneumatiek of hydrauliek. Door je te specialiseren, bouw je kennis en expertise op in een specifiek vakgebied, wat natuurlijk beloond wordt met uitdagende projecten en hogere functies.

Leidinggevende posities

Voor onderhoudsmonteurs met ambitie en leiderschapskwaliteiten zijn er mogelijkheden om door te groeien naar leidinggevende posities. Je kunt doorgroeien naar de rol van teamleider, waarbij jij verantwoordelijk bent voor het aansturen en coördineren van een team van onderhoudsmonteurs. Verder kun jij zelfs de rol van onderhoudsmanager vervullen, waarbij jij de algehele verantwoordelijkheid draagt voor het onderhoudsbeheer binnen een organisatie. Als onderhoudsmanager heb jij de taak om onderhoudsstrategieën te ontwikkelen, budgetten te beheren, teamprestaties te optimaliseren en de efficiëntie van het onderhoudsproces te waarborgen.

Doorontwikkeling en voortdurende groei

Het mooie van jouw loopbaan als onderhoudsmonteur is dat er voortdurend kansen zijn voor doorontwikkeling en groei. Je kunt aanvullende trainingen en certificeringen volgen om jouw vaardigheden verder te verfijnen en nieuwe technologieën en technieken te leren. Dit stelt jou in staat om uitdagendere projecten aan te nemen en je waarde op de arbeidsmarkt te vergroten.

Daarnaast biedt de maintenance-industrie een breed scala aan sectoren waarin jij kunt werken, zoals de productie, energie, transport en vele andere branches. Dit opent de deur naar diverse werkgelegenheidskansen en stelt jou in staat om ervaring op te doen in verschillende omgevingen.

Ik wil meer weten

 

Meer weten over werken als onderhoudsmonteur?

Laat dan je gegevens achter en we bespreken samen de mogelijkheden. Dat kan bij ons op kantoor, via een video call of telefonisch; wat jou het beste uitkomt.  

Plan een carrière pitstop

Laatste blogposts

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  29-12-2022 | Lucas Sijbinga

  Meer dan 80% van de HR en recruitment professionals erkent dat de reputatie en uitstraling van de organisatie een enorme impact heeft op hun vermogen om talent aan te trekken en aan te nemen. Tegelijkertijd bekijkt 75% van de werkzoekenden deze reputatie als ze overwegen te solliciteren voor een baan. Als ze al solliciteren. Want de overgrote meerderheid van de procesoperators heeft een baan en slechts 5% is actief aan het zoeken. De uitstraling van jouw organisatie is dus cruciaal in het beslissingsproces van je volgende potentiële medewerker. Hoe zorg je er dan concreet voor dat hij of zij voor jouw bedrijf kiest?

 • Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  De wereld heeft een enorme batch fris techniektalent nodig. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, dan kan een maintenance baan wel eens de perfecte optie zijn. Hoe zo’n baan er precies uit kan zien? Dat vertellen we je hier.

 • Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  11-12-2022 | Lucas Sijbinga

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar. Maar het tekort aan technische werknemers is misschien wel het grootst van allemaal. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat technici voor jouw bedrijf kiezen? In deze tijd vraagt werving voor technische functies om een vernieuwde en frisse aanpak. Hoe kun je je zoekstrategie zo inzetten dat je technisch personeel vindt én aantrekt? Voeg de 4 manieren uit deze blog aan je zoekstrategie toe!

 • Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je iemand die altijd wil blijven groeien en nieuwe skills wil ontwikkelen? Maar zie je het niet zitten om weer terug de schoolbanken in te duiken voor een volledige opleiding? Begrijpelijk! Het leven is druk en veeleisend, en we hebben niet altijd de tijd en energie om ons volledig te wijden aan langdurige studieprogramma's. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om jezelf doelgericht bij te scholen, zonder al die extra ballast? Een manier waarop je gericht je kennis en vaardigheden kunt aanscherpen en tegelijkertijd de praktijkervaring opdoet die essentieel is voor succes.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Werken als onderhoudsmonteur in de maintenance biedt een spannende en veelbelovende carrière. Van leerling tot leidinggevende, er zijn talloze groeimogelijkheden en uitdagingen in deze boeiende vakrichting. Op welk niveau je instroomt is afhankelijk van jouw kennis en ervaring, diploma’s en certificaten: alles is mogelijk!