Terug naar overzicht

Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

Lucas Sijbinga

De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

Waarom verdien je als procesoperator zo veel?

De Keuzegids 2022 voor het mbo wordt jaarlijks uitgebracht om scholieren te helpen met het maken van hun studiekeuze. Daarbij spelen baankansen en het toekomstig salaris natuurlijk een belangrijke rol. Voor degenen die een carrière in de procestechniek overwegen, zijn de vooruitzichten rooskleurig! Het salaris van een Procesoperator hangt af van het niveau waarop de procesoperator werkt. Binnen de procesindustrie wordt er een onderscheid gemaakt tussen de volgende niveaus procesoperators.

“Als je dus een basissalaris hebt van 3100 euro en in 3 ploegen werkt, verdien je uiteindelijk tussen de 3565 en 3720 euro bruto per maand.”

Salaris Procesoperator A

Het salaris van een Procesoperator A ligt tussen €1700,- en €2100,-. Op dit niveau is een Procesoperator voornamelijk bezig met het controleren van productieprocessen. Als er iets afwijkt of verkeerd gaat, wordt er ingegrepen of een leidinggevende bijgeroepen.

Salaris Procesoperator B

Het salaris van een Procesoperator B ligt tussen de €2000,- en €2900,-. Een operator B bewaakt en regelt zelfstandig geautomatiseerde productieprocessen. In vergelijking met een operator A heeft deze meer te maken met complexe processen i.p.v. met apparaten. Ook een Procesoperator B houdt productieprocessen scherp in de gaten. Die processen en de gebruikte apparatuur is een stapje ingewikkelder dan bij een Procesoperator A. Op dit niveau neemt ene Procesoperator ook zelfstandig beslissingen en begeleidt hij of zij eventueel Procesoperators A.

Salaris Procesoperator C

Een Procesoperator C verdient tussen de €2500,- en €3900,- per maand. Hij of zij stuurt andere operators aan en denkt mee over de productieplanning, het uitvoeren van controles en kwaliteitsmetingen en verbetermogelijkheden.

Daar komen nog toeslagen bij

Omdat Procesoperators in ploegendiensten werken, ontvangen ze naast het uitstekende basissalaris ook nog flinke toeslagen. Werken in ploegendienst houdt in dat er op onregelmatige tijden wordt gewerkt, zoals in de avond, nacht en in het weekend. Er is wel sprake van een vast rooster per week of per maand. Dit zijn de toeslagen voor de verschillende dienstroosters bij de meeste bedrijven:

 • 2 ploegendienst: 8-12%
 • 3 ploegendienst: 15-20%
 • 4 ploegendienst: 23-27%
 • 5 ploegendienst: 28-33%

Als je dus een basissalaris hebt van 3100 euro en in 3 ploegen werkt, verdien je uiteindelijk tussen de 3565 en 3720 euro bruto per maand. Gaat jouw werkgever werken in 5 ploegen, dan stijgt dat salaris al naar een bedrag tussen de 3968 en 4123 euro. Niet verkeerd, toch?

Altijd kansen en uitdagingen

Het mooie van werken als procesoperator is dat er altijd vooruitzichten zijn.  Er is altijd werk voor je, bedrijven staan in de rij om je aan te nemen en als het tijd wordt voor een uitdaging, begin je aan een volgende opleiding. Waarmee je nog gewilder wordt op de arbeidsmarkt en je nog meer verantwoordelijkheid krijgt op de werkvloer. Lees hoe Paul na 24 jaar in een supermarkt nu als procesoperator in opleiding bij Cargill werkt!

Lees meer

Meer weten over werken als procesoperator?

Laat dan je gegevens achter en we bespreken samen de mogelijkheden. Dat kan bij ons op kantoor, via een videocall of telefonisch; wat jou het beste uitkomt.

Neem contact op

Laatste blogposts

 • Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Of we het nou hebben over medicijnen, make-up of de coating die jouw telefoonschermpje zo sterk maakt: alles begint met chemie. De chemie is de namelijk de enige sector die nieuwe materialen maakt. Dat komt omdat in de chemie onderzoek, onderwijs en het daadwerkelijk  fabriceren samenkomen. Met als resultaat nieuwe ontdekkingen, die de wereld telkens weer vooruithelpen.

 • Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

 • Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: we werken allemaal omdat we in ons levensonderhoud moeten voorzien. Er is dus niets zo verschrikkelijk als onzekerheid over je baan en je inkomen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Een Procesoperator is een echte vakman of vrouw. Het is niet zomaar een baan, waar je morgen mee kunt beginnen: je hebt echte skills nodig die je leert door het volgen van een gedegen opleidingen. Maar heb je die eenmaal afgerond, dan ben je verzekerd van een prachtige carrière. Het mooiste is dat je die opleiding gewoon kunt combineren met je werk  en dat wij de studiekosten voor onze rekening nemen. Nadat je bent gestart, ga je bovendien al vrij snel met echte operatorwerkzaamheden aan de slag in de fabriek en ben je meteen van toegevoegde waarde.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Kom jij wel eens thuis na een werkdag waarin je weliswaar druk bent geweest, maar voor je gevoel weinig hebt uitgevoerd? Vraag je wel eens hardop af wat je nou eigenlijk hebt gedaan terwijl je lusteloos op de bank ploft?

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.