Terug naar overzicht

Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

Lucas Sijbinga

De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 

Bereken je marktwaarde Meld je aan voor de Job Alert

 

Waarom verdien je als procesoperator zo veel?

De Keuzegids 2022 voor het mbo wordt jaarlijks uitgebracht om scholieren te helpen met het maken van hun studiekeuze. Daarbij spelen baankansen en het toekomstig salaris natuurlijk een belangrijke rol. Voor degenen die een carrière in de procestechniek overwegen, zijn de vooruitzichten rooskleurig! Het salaris van een Procesoperator hangt af van het niveau waarop de procesoperator werkt. Binnen de procesindustrie wordt er een onderscheid gemaakt tussen de volgende niveaus procesoperators.

“Als je dus een basissalaris hebt van 3100 euro en in 3 ploegen werkt, verdien je uiteindelijk tussen de 3565 en 3720 euro bruto per maand.”

Salaris Procesoperator A

Het salaris van een Procesoperator A ligt tussen €1700,- en €2100,-. Op dit niveau is een Procesoperator voornamelijk bezig met het controleren van productieprocessen. Als er iets afwijkt of verkeerd gaat, wordt er ingegrepen of een leidinggevende bijgeroepen.

Salaris Procesoperator B

Het salaris van een Procesoperator B ligt tussen de €2000,- en €2900,-. Een operator B bewaakt en regelt zelfstandig geautomatiseerde productieprocessen. In vergelijking met een operator A heeft deze meer te maken met complexe processen i.p.v. met apparaten. Ook een Procesoperator B houdt productieprocessen scherp in de gaten. Die processen en de gebruikte apparatuur is een stapje ingewikkelder dan bij een Procesoperator A. Op dit niveau neemt ene Procesoperator ook zelfstandig beslissingen en begeleidt hij of zij eventueel Procesoperators A.

Salaris Procesoperator C

Een Procesoperator C verdient tussen de €2500,- en €3900,- per maand. Hij of zij stuurt andere operators aan en denkt mee over de productieplanning, het uitvoeren van controles en kwaliteitsmetingen en verbetermogelijkheden.

Daar komen nog toeslagen bij

Omdat Procesoperators in ploegendiensten werken, ontvangen ze naast het uitstekende basissalaris ook nog flinke toeslagen. Werken in ploegendienst houdt in dat er op onregelmatige tijden wordt gewerkt, zoals in de avond, nacht en in het weekend. Er is wel sprake van een vast rooster per week of per maand. Dit zijn de toeslagen voor de verschillende dienstroosters bij de meeste bedrijven:

 • 2 ploegendienst: 8-12%
 • 3 ploegendienst: 15-20%
 • 4 ploegendienst: 23-27%
 • 5 ploegendienst: 28-33%

Als je dus een basissalaris hebt van 3100 euro en in 3 ploegen werkt, verdien je uiteindelijk tussen de 3565 en 3720 euro bruto per maand. Gaat jouw werkgever werken in 5 ploegen, dan stijgt dat salaris al naar een bedrag tussen de 3968 en 4123 euro. Niet verkeerd, toch?

Altijd kansen en uitdagingen

Het mooie van werken als procesoperator is dat er altijd vooruitzichten zijn.  Er is altijd werk voor je, bedrijven staan in de rij om je aan te nemen en als het tijd wordt voor een uitdaging, begin je aan een volgende opleiding. Waarmee je nog gewilder wordt op de arbeidsmarkt en je nog meer verantwoordelijkheid krijgt op de werkvloer. Lees hoe Paul na 24 jaar in een supermarkt nu als procesoperator in opleiding bij Cargill werkt!

Lees meer

Meer weten over werken als procesoperator?

Laat dan je gegevens achter en we bespreken samen de mogelijkheden. Dat kan bij ons op kantoor, via een videocall of telefonisch; wat jou het beste uitkomt.

Neem contact op

Laatste blogposts

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  29-12-2022 | Lucas Sijbinga

  Meer dan 80% van de HR en recruitment professionals erkent dat de reputatie en uitstraling van de organisatie een enorme impact heeft op hun vermogen om talent aan te trekken en aan te nemen. Tegelijkertijd bekijkt 75% van de werkzoekenden deze reputatie als ze overwegen te solliciteren voor een baan. Als ze al solliciteren. Want de overgrote meerderheid van de procesoperators heeft een baan en slechts 5% is actief aan het zoeken. De uitstraling van jouw organisatie is dus cruciaal in het beslissingsproces van je volgende potentiële medewerker. Hoe zorg je er dan concreet voor dat hij of zij voor jouw bedrijf kiest?

 • Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  De wereld heeft een enorme batch fris techniektalent nodig. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, dan kan een maintenance baan wel eens de perfecte optie zijn. Hoe zo’n baan er precies uit kan zien? Dat vertellen we je hier.

 • Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  11-12-2022 | Lucas Sijbinga

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar. Maar het tekort aan technische werknemers is misschien wel het grootst van allemaal. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat technici voor jouw bedrijf kiezen? In deze tijd vraagt werving voor technische functies om een vernieuwde en frisse aanpak. Hoe kun je je zoekstrategie zo inzetten dat je technisch personeel vindt én aantrekt? Voeg de 4 manieren uit deze blog aan je zoekstrategie toe!

 • Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je iemand die altijd wil blijven groeien en nieuwe skills wil ontwikkelen? Maar zie je het niet zitten om weer terug de schoolbanken in te duiken voor een volledige opleiding? Begrijpelijk! Het leven is druk en veeleisend, en we hebben niet altijd de tijd en energie om ons volledig te wijden aan langdurige studieprogramma's. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om jezelf doelgericht bij te scholen, zonder al die extra ballast? Een manier waarop je gericht je kennis en vaardigheden kunt aanscherpen en tegelijkertijd de praktijkervaring opdoet die essentieel is voor succes.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Werken als onderhoudsmonteur in de maintenance biedt een spannende en veelbelovende carrière. Van leerling tot leidinggevende, er zijn talloze groeimogelijkheden en uitdagingen in deze boeiende vakrichting. Op welk niveau je instroomt is afhankelijk van jouw kennis en ervaring, diploma’s en certificaten: alles is mogelijk!