Terug naar overzicht

Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

Lucas Sijbinga

Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.

Netwerken, netwerken en netwerken

Hoe kunnen we de nieuwe generatie enthousiast maken voor een toekomst in de techniek? Dat is een vraag die organisaties zichzelf moeten gaan stellen. De industrie is namelijk niet erg in trek onder jonge generaties en juist daar moet die instroom vandaan komen. De eerste oplossing is dan ook het imago van de industrie te verbeteren en contacten te leggen met de doelgroep. Organisaties kunnen bijvoorbeeld partner worden van een opleidingsinstantie en gastlessen verzorgen of stageplekken openstellen. Daarnaast kunnen ze (online) netwerkevenementen organiseren waar de nieuwe generatie meer te weten komt over de sector, de bedrijfscultuur en de vele voordelen van een toekomst bij het bedrijf.  

Het is hierbij ook aan te raden om te kijken of het aanbod beter aangesloten kan worden bij de wensen en behoeften van de nieuwe doelgroep. Hiervoor kun je onder andere het doelgroependashboard gebruiken, die je meer inzicht geeft in je specifieke doelgroep.

Whitepaper: Download onze whitepaper met doelgroepinsights

“Wie kunnen beter inschatten of iemand bij het bedrijf en de functie past dan je eigen collega’s?”

Gerichte wervingscampagnes

Val op bij je potentiële kandidaten met gerichte wervingscampagnes! Eén van de beste manieren om latent werkzoekenden warm te maken voor een carrière in de technische sector bij jouw bedrijf. Campagnes zijn ook een uitstekende manier om je netwerk uit te breiden en de doelgroep warm te maken voor netwerkevenementen, zoals een open dag of een banenmarkt. Bedenk dat je wervingscampagnes over verschillende fasen van de candidate journey kan inzetten: 

 • In de awareness fase wil je als werkgever interesse opwekken bij je potentiële nieuwe werknemers. Zowel actief als passieve kandidaten kun je met je wervingscampagne aanspreken door het op verschillende platformen te draaien (jobboards, Google of social media). Laat bijvoorbeeld zien welke voordelen jouw organisatie biedt, of hoe bijzonder de uitdagende werkzaamheden zijn waar je medewerkers mee bezig zijn.  
 • In de consideration/sollicitatie fase kun je specifieke vacatures onder de aandacht brengen bij een specifieke doelgroep. Je kunt hier potentiële kandidaten verleiden om te solliciteren met een waanzinnig aanbod. 

Employee referral programma's opzetten

Employee referrals zijn een geweldige manier om het netwerk van je huidige medewerkers in te zetten. Wie kunnen beter inschatten of iemand bij het bedrijf en de functie past dan je eigen collega’s? Kandidaten die zij aandragen kunnen je collega’s bij plaatsing een fijne bonus opleveren. Jij blij en je collega’s blij, wat de medewerkerstevredenheid weer een boost geeft. Je kunt de referral programma’s op jouw eigen manier insteken en gebruiken in je recruitmentproces, maar gebruik deze nooit als enige sourcingmethode, omdat je nooit goed kunt inschatten hoeveel je eruit haalt. Zie het als een toevoeging, een versterking. 

Technische opleidingen vernieuwen

Hoe kunnen we de nieuwe generatie nog enthousiaster krijgen voor een carrière in detechniek? Door innovatieve opleidingen aan te bieden! Door interne opleidingstrajecten aan te bieden spreek je een nieuwe doelgroep aan. Een doelgroep die bereid is om de (over)stap te maken en nieuwe competenties te leren. Om generatie Z en Y aan te spreken moet je ze het volgende bieden: 

 • Leer ze om met de nieuwste technieken te werken. 
 • Bied een modern leertraject aan, in combinatie met bijvoorbeeld e-learning en VR. 
 • Bouw vertrouwen op door ze baangarantie te bieden en zelfs tijdens hun leertraject te betalen. 
 • Zorg voor een versneld traject zodat de theorie snel opgevolgd kan worden met de praktijk; handen uit de mouwen! 
 • Begeleid ze en bied de juiste ondersteuning.
Hét innovatieve opleidingstraject voor procesoperators

Niet iedere organisatie heeft de middelen om een eigen opleidingstraject te implementeren, maar wil wel investeren in de nieuwe lichting tech professionals. Voor organisaties die op zoek zijn naar procesoperators is De Pooter Academy in het leven geroepen. Met De Pooter Academy heb je een partner die de werving en selectie van nieuwekandidaten op zich neemt en ze samen opleidt en begeleid tot gekwalificeerde procesoperators. Wil je meer weten over De Pooter Academy en hoe het jouw organisatie in de schaarste kan ondersteunen?

Download whitepaper

Laatste blogposts

 • Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Of we het nou hebben over medicijnen, make-up of de coating die jouw telefoonschermpje zo sterk maakt: alles begint met chemie. De chemie is de namelijk de enige sector die nieuwe materialen maakt. Dat komt omdat in de chemie onderzoek, onderwijs en het daadwerkelijk  fabriceren samenkomen. Met als resultaat nieuwe ontdekkingen, die de wereld telkens weer vooruithelpen.

 • Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

 • Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: we werken allemaal omdat we in ons levensonderhoud moeten voorzien. Er is dus niets zo verschrikkelijk als onzekerheid over je baan en je inkomen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Een Procesoperator is een echte vakman of vrouw. Het is niet zomaar een baan, waar je morgen mee kunt beginnen: je hebt echte skills nodig die je leert door het volgen van een gedegen opleidingen. Maar heb je die eenmaal afgerond, dan ben je verzekerd van een prachtige carrière. Het mooiste is dat je die opleiding gewoon kunt combineren met je werk  en dat wij de studiekosten voor onze rekening nemen. Nadat je bent gestart, ga je bovendien al vrij snel met echte operatorwerkzaamheden aan de slag in de fabriek en ben je meteen van toegevoegde waarde.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Kom jij wel eens thuis na een werkdag waarin je weliswaar druk bent geweest, maar voor je gevoel weinig hebt uitgevoerd? Vraag je wel eens hardop af wat je nou eigenlijk hebt gedaan terwijl je lusteloos op de bank ploft?

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.