Terug naar overzicht

Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

Lucas Sijbinga

De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 

Bereken je marktwaarde Meld je aan voor de Job Alert

 

Krapte op de arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt werkt het precies op dezelfde manier. Als er weinig beschikbare arbeidskrachten zijn, maar wel veel vacatures, spreken we over krapte. En als die maar lang genoeg duurt, gaan de lonen vanzelf omhoog. De beschikbare arbeidskrachten zijn schaars en dus waardevoller geworden. Jij kunt daar je voordeel mee doen. Het enige waar je voor hoeft te zorgen is dat je hoort bij een categorie waar er maar weinig van zijn. Hoe minder hoe beter zelfs. Want als mensen met jouw expertise en skills schaars zijn, dan weet je dus zeker dat werkgevers goede arbeidsvoorwaarden bieden.

Schaarste in de industrie

In de industrie zijn er verschillende soorten banen. Laten we voor het gemak de mensen op de werkvloer nemen. De mannen en vrouwen die de fabriekslijnen draaiende houden in de industrie. De minst schaarse categorie zijn de productiemedewerkers. Let wel, we zeggen niet dat goede gemotiveerde medewerkers makkelijk te vinden zijn. Maar op de werkvloer zijn ze het minst schaars, dus ook het makkelijkst te vervangen. Er zijn relatief veel mensen die aan die de functie-eisen voldoen.

Operators

Een operator met een MBO-opleiding niveau 2 is al lastiger te vinden. Ze zijn dus schaarser. Er zijn nou eenmaal minder mensen die een opleiding Operator A afgerond hebben dan mensen met VMBO-niveau en technisch inzicht (grofweg de eisen voor een productiemedewerker). Werkgevers bieden Operators dan ook meer salaris en er zijn ook meer banen om uit te kiezen.

“De aard van een sollicitatieprocedure verandert zelfs: bij een Procesoperator B of C is het inmiddels de werkgever die zijn best moet doen om de sollicitant ervan te overtuigen dat de beschikbare baan leuk en uitdagend is. ”

Wordt schaarser

Met iedere vervolgopleiding of zwaardere scholing wordt het aantal mensen dat qua profiel met jou  vergelijkbaar is schaarser. Er zijn minder Procesoperators B dan Operators  A. Procesoperators die een MBO-opleiding op niveau 4 hebben afgerond zijn er zelfs veel te weinig in Nederland. Er zijn meer vacatures dan kandidaten of mensen die openstaan voor een nieuwe baan: voor iedere Procesoperator C (mbo-niveau 4) zijn er momenteel maar liefst 19 vacatures beschikbaar.

Laat de concurrentie achter

Het is een onverbiddelijk mechanisme: investeer in jezelf en laat de concurrentie achter. Als je als productiemedewerker solliciteert, bestaat er een kans dat je niet door de sollicitatieprocedure komt. Werkgevers ontvangen meer cv’s, voeren meer gesprekken en hebben dus wat te kiezen. Hoe schaarser het profiel, hoe minder ze te kiezen hebben. De aard van een sollicitatieprocedure verandert zelfs: bij een Procesoperator B of C is het inmiddels de werkgever die zijn best moet doen om de sollicitant ervan te overtuigen dat de beschikbare baan leuk en uitdagend is. En genoeg betaalt uiteraard , laten we dat niet vergeten. De Procesoperator heeft immers genoeg banen om uit te kiezen!

Specialiseren of verbreden

Er  zijn twee manieren waarop je jezelf kunt ontwikkelen: specialiseren en verbreden. Als je jezelf specialiseert, dan verdiep je je kennis en expertise op een specifiek vakgebied of in een bepaalde sector, zoals de chemie. Je wordt dan steeds beter in wat je doet. Bij verbreden leer je nieuwe kennis en skills: je leert meer taken te verrichten in een vakgebied. Neem een spits in een voetbalelftal: gaat hij of zij zich toeleggen op het maken kopgoals (specialiseren) of leren hoe mandekking in de verdediging werkt (verbreden)? Blijf jezelf dus ontwikkelen en je wordt steeds interessanter voor werkgevers. Met iedere afgeronde opleiding neemt het aantal concurrenten voor een baan af en kun je meer eisen stellen aan een nieuwe werkgever.

Altijd kansen en uitdagingen

Het mooie van werken als procesoperator is dat er altijd vooruitzichten zijn.  Er is altijd werk voor je, bedrijven staan in de rij om je aan te nemen en als het tijd wordt voor een uitdaging, begin je aan een volgende opleiding. Waarmee je nog gewilder wordt op de arbeidsmarkt en je nog meer verantwoordelijkheid krijgt op de werkvloer. Lees hoe Paul na 24 jaar in een supermarkt nu als procesoperator in opleiding bij Cargill werkt!

Lees meer

Meer weten over jezelf verder specialiseren of je expertise verbreden in de procestechniek?

Laat dan je gegevens achter en we bespreken samen de mogelijkheden. Dat kan bij ons op kantoor, via een videocall of telefonisch; wat jou het beste uitkomt.

Neem contact op

Laatste blogposts

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  29-12-2022 | Lucas Sijbinga

  Meer dan 80% van de HR en recruitment professionals erkent dat de reputatie en uitstraling van de organisatie een enorme impact heeft op hun vermogen om talent aan te trekken en aan te nemen. Tegelijkertijd bekijkt 75% van de werkzoekenden deze reputatie als ze overwegen te solliciteren voor een baan. Als ze al solliciteren. Want de overgrote meerderheid van de procesoperators heeft een baan en slechts 5% is actief aan het zoeken. De uitstraling van jouw organisatie is dus cruciaal in het beslissingsproces van je volgende potentiële medewerker. Hoe zorg je er dan concreet voor dat hij of zij voor jouw bedrijf kiest?

 • Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  De wereld heeft een enorme batch fris techniektalent nodig. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, dan kan een maintenance baan wel eens de perfecte optie zijn. Hoe zo’n baan er precies uit kan zien? Dat vertellen we je hier.

 • Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  11-12-2022 | Lucas Sijbinga

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar. Maar het tekort aan technische werknemers is misschien wel het grootst van allemaal. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat technici voor jouw bedrijf kiezen? In deze tijd vraagt werving voor technische functies om een vernieuwde en frisse aanpak. Hoe kun je je zoekstrategie zo inzetten dat je technisch personeel vindt én aantrekt? Voeg de 4 manieren uit deze blog aan je zoekstrategie toe!

 • Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je iemand die altijd wil blijven groeien en nieuwe skills wil ontwikkelen? Maar zie je het niet zitten om weer terug de schoolbanken in te duiken voor een volledige opleiding? Begrijpelijk! Het leven is druk en veeleisend, en we hebben niet altijd de tijd en energie om ons volledig te wijden aan langdurige studieprogramma's. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om jezelf doelgericht bij te scholen, zonder al die extra ballast? Een manier waarop je gericht je kennis en vaardigheden kunt aanscherpen en tegelijkertijd de praktijkervaring opdoet die essentieel is voor succes.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Werken als onderhoudsmonteur in de maintenance biedt een spannende en veelbelovende carrière. Van leerling tot leidinggevende, er zijn talloze groeimogelijkheden en uitdagingen in deze boeiende vakrichting. Op welk niveau je instroomt is afhankelijk van jouw kennis en ervaring, diploma’s en certificaten: alles is mogelijk!