Terug naar overzicht

Wat een procesoperator opleiding jou brengt

Lucas Sijbinga

Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

 

Download de opleidingsgids Meld je aan voor de Job Alert

 

Wat doet een procesoperator?

Een procesoperator is het hart van de productie, de mens achter de machine. Ze controleren alle stappen in de procestechniek van de productie en dragen zo de zorg voor een kwalitatief eindproduct. Procesoperators hebben verschillende taken, denk aan:

 • het controleren van de voortgang van het productieproces en ingrijpen waar nodig;
 • controles uitvoeren op de installaties;
 • eventueel kleine onderhoudswerkzaamheden uitvoeren;
 • naarmate je groeit in functie/niveau komen er ook leidinggevende taken bij kijken.

Er zijn verschillende niveaus van procesoperators. Zo heb je een procesoperator A, die meestal in fabrieken werkt waar veel geautomatiseerd is. Zijn rol is controleren en ingrijpen waar nodig. Een procesoperator B werkt met productieprocessen die wat ingewikkelder zijn en waar verschillende apparatuur samenwerken. In deze rol maak je meer zelfstandig beslissingen en moet je probleemoplossend te werk gaan. Dan is er nog de procesoperator C die leidinggeeft aan een team van operators en werkt met complexe productieprocessen. Zoals je leest heeft ieder niveau zijn eigen uitdagingen en focuspunten!

De eigenschappen van een procesoperator

Een procesoperator heeft naast een passie voor techniek een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en oog voor detail. Processen gaan altijd gepaard met mogelijke heikele punten. Als procesoperator ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit, veiligheid en processen. Een beetje oog voor detail en perfectionisme komt hier goed van pas, want je moet goed kunnen opmerken wanneer er iets niet klopt. Kennis van machines komt bij een procesoperator ook goed van pas, hij moet ze kunnen bedienen, instellen of repareren. Hoe meer ervaring je opbouwt, hoe meer je jongere procesoperators gaat aansturen. Daar komt je opgedane kennis, maar ook je communicatieve vaardigheden goed van pas.

Wat kun je verwachten van een opleiding tot procesoperator?

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen tot procesoperator. Voor elk niveau is er een opleidingsmogelijkheid; voor procesoperator A kun je een MBO-niveau 2 opleiding volgen, voor procesoperator B volg je een MBO-niveau 3 opleiding en voor procesoperator C volg je een opleiding op MBO-niveau 4. Het aantal jaar dat je studeert verschilt per opleiding. Zo ben je voor procesoperator B volgens het standaard onderwijstraject 3 jaar bezig. Er zijn daarentegen mogelijkheden om een versneld traject te volgen. Met zo’n traject heb je al na 16 maanden (ja, twee keer zo snel) je diploma. Wiertz Academy is zo’n traject, opgezet om jonge mensen enthousiast te maken voor de technische sector.

Tijdens een opleiding tot procesoperator:

 • Krijg je verdiepende theorie over de verschillende technieken, processen en machines die in fabrieken te vinden zijn.
 • Ga je in de praktijk aan de slag bij een bedrijf waar je de beste begeleiding krijgt.
 • Studeer je met E-learning en leer je met de nieuwste VR-technologie (bij Wiertz Academy).

“ Maar die baangarantie krijg je niet bij iedere opleiding die je kunt volgen. Daarin is Wiertz Academy een uitzondering, want daar krijg je betaalt terwijl je studeert. ”

Waarom jij moet kiezen voor een toekomst als procesoperator

De technische en industriële branche staat te springen om jong talent. Het baanaanbod is hoog en de werkloosheid is laag, wat goed nieuws is voor aanstormend talent dat klaar is om zijn toekomstige carrière te lanceren. Met name in de procestechniek is er veel vraag naar personeel, wat jou als afgestudeerd procesoperator nog aantrekkelijker maakt. Bedrijven concurreren om de beste kandidaten, wat een positieve impact heeft op jouw toekomstige baangarantie. Maar die baangarantie krijg je niet bij iedere opleiding die je kunt volgen. Daarin is Wiertz Academy een uitzondering, want daar krijg je betaalt terwijl je studeert. Daarbovenop beschik je over de beste ontwikkelingsmogelijkheden én baangarantie bij de meest toonaangevende bedrijven.

Naast dat je een behoorlijk salaris verdient als procesoperator, is het werk uitdagend:

 • Geen dag is hetzelfde, want er zijn altijd verschillende factoren die invloed hebben op het productieproces.
 • Je werkt met de nieuwste technologieën, want de industrie is volop aan het innoveren.
 • Er zijn altijd uitdagingen waar jij als procesoperator rekening mee moet houden.
 • Je kunt blijven doorgroeien naar een leidinggevende positie.
Kickstart your tech career!

Als procesoperator in spé ligt de wereld aan je voeten! Er zijn talloze banen beschikbaar bij de tofste bedrijven in de regio Zeeland en West-Brabant. De industrie is zich in razend tempo aan het ontwikkelen met automatisering en robotisering, maar de menselijke controle blijft altijd een cruciaal onderdeel. Bij Wiertz Academy krijg je de kans om jouw carrière een vliegende start te geven. Je verdient terwijl je studeert en volgt je traject in rap tempo, waardoor je binnen no-time als volwaardig Procesoperator B aan de slag kunt!

Ik wil meer weten

Laatste blogposts

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  29-12-2022 | Lucas Sijbinga

  Meer dan 80% van de HR en recruitment professionals erkent dat de reputatie en uitstraling van de organisatie een enorme impact heeft op hun vermogen om talent aan te trekken en aan te nemen. Tegelijkertijd bekijkt 75% van de werkzoekenden deze reputatie als ze overwegen te solliciteren voor een baan. Als ze al solliciteren. Want de overgrote meerderheid van de procesoperators heeft een baan en slechts 5% is actief aan het zoeken. De uitstraling van jouw organisatie is dus cruciaal in het beslissingsproces van je volgende potentiële medewerker. Hoe zorg je er dan concreet voor dat hij of zij voor jouw bedrijf kiest?

 • Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  De wereld heeft een enorme batch fris techniektalent nodig. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, dan kan een maintenance baan wel eens de perfecte optie zijn. Hoe zo’n baan er precies uit kan zien? Dat vertellen we je hier.

 • Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  11-12-2022 | Lucas Sijbinga

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar. Maar het tekort aan technische werknemers is misschien wel het grootst van allemaal. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat technici voor jouw bedrijf kiezen? In deze tijd vraagt werving voor technische functies om een vernieuwde en frisse aanpak. Hoe kun je je zoekstrategie zo inzetten dat je technisch personeel vindt én aantrekt? Voeg de 4 manieren uit deze blog aan je zoekstrategie toe!

 • Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je iemand die altijd wil blijven groeien en nieuwe skills wil ontwikkelen? Maar zie je het niet zitten om weer terug de schoolbanken in te duiken voor een volledige opleiding? Begrijpelijk! Het leven is druk en veeleisend, en we hebben niet altijd de tijd en energie om ons volledig te wijden aan langdurige studieprogramma's. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om jezelf doelgericht bij te scholen, zonder al die extra ballast? Een manier waarop je gericht je kennis en vaardigheden kunt aanscherpen en tegelijkertijd de praktijkervaring opdoet die essentieel is voor succes.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Werken als onderhoudsmonteur in de maintenance biedt een spannende en veelbelovende carrière. Van leerling tot leidinggevende, er zijn talloze groeimogelijkheden en uitdagingen in deze boeiende vakrichting. Op welk niveau je instroomt is afhankelijk van jouw kennis en ervaring, diploma’s en certificaten: alles is mogelijk!