Terug naar overzicht

Wat een procesoperator opleiding jou brengt

Lucas Sijbinga

Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

Wat doet een procesoperator?

Een procesoperator is het hart van de productie, de mens achter de machine. Ze controleren alle stappen in de procestechniek van de productie en dragen zo de zorg voor een kwalitatief eindproduct. Procesoperators hebben verschillende taken, denk aan:

 • het controleren van de voortgang van het productieproces en ingrijpen waar nodig;
 • controles uitvoeren op de installaties;
 • eventueel kleine onderhoudswerkzaamheden uitvoeren;
 • naarmate je groeit in functie/niveau komen er ook leidinggevende taken bij kijken.

Er zijn verschillende niveaus van procesoperators. Zo heb je een procesoperator A, die meestal in fabrieken werkt waar veel geautomatiseerd is. Zijn rol is controleren en ingrijpen waar nodig. Een procesoperator B werkt met productieprocessen die wat ingewikkelder zijn en waar verschillende apparatuur samenwerken. In deze rol maak je meer zelfstandig beslissingen en moet je probleemoplossend te werk gaan. Dan is er nog de procesoperator C die leidinggeeft aan een team van operators en werkt met complexe productieprocessen. Zoals je leest heeft ieder niveau zijn eigen uitdagingen en focuspunten!

De eigenschappen van een procesoperator

Een procesoperator heeft naast een passie voor techniek een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en oog voor detail. Processen gaan altijd gepaard met mogelijke heikele punten. Als procesoperator ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit, veiligheid en processen. Een beetje oog voor detail en perfectionisme komt hier goed van pas, want je moet goed kunnen opmerken wanneer er iets niet klopt. Kennis van machines komt bij een procesoperator ook goed van pas, hij moet ze kunnen bedienen, instellen of repareren. Hoe meer ervaring je opbouwt, hoe meer je jongere procesoperators gaat aansturen. Daar komt je opgedane kennis, maar ook je communicatieve vaardigheden goed van pas.

Wat kun je verwachten van een opleiding tot procesoperator?

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen tot procesoperator. Voor elk niveau is er een opleidingsmogelijkheid; voor procesoperator A kun je een MBO-niveau 2 opleiding volgen, voor procesoperator B volg je een MBO-niveau 3 opleiding en voor procesoperator C volg je een opleiding op MBO-niveau 4. Het aantal jaar dat je studeert verschilt per opleiding. Zo ben je voor procesoperator B volgens het standaard onderwijstraject 3 jaar bezig. Er zijn daarentegen mogelijkheden om een versneld traject te volgen. Met zo’n traject heb je al na 16 maanden (ja, twee keer zo snel) je diploma. De Pooter Academy is zo’n traject, opgezet om jonge mensen enthousiast te maken voor de technische sector.

Tijdens een opleiding tot procesoperator:

 • Krijg je verdiepende theorie over de verschillende technieken, processen en machines die in fabrieken te vinden zijn.
 • Ga je in de praktijk aan de slag bij een bedrijf waar je de beste begeleiding krijgt.
 • Studeer je met E-learning en leer je met de nieuwste VR-technologie (bij De Pooter Academy).

“ Maar die baangarantie krijg je niet bij iedere opleiding die je kunt volgen. Daarin is De Pooter Academy een uitzondering, want daar krijg je betaalt terwijl je studeert. ”

Waarom jij moet kiezen voor een toekomst als procesoperator

De technische en industriële branche staat te springen om jong talent. Het baanaanbod is hoog en de werkloosheid is laag, wat goed nieuws is voor aanstormend talent dat klaar is om zijn toekomstige carrière te lanceren. Met name in de procestechniek is er veel vraag naar personeel, wat jou als afgestudeerd procesoperator nog aantrekkelijker maakt. Bedrijven concurreren om de beste kandidaten, wat een positieve impact heeft op jouw toekomstige baangarantie. Maar die baangarantie krijg je niet bij iedere opleiding die je kunt volgen. Daarin is De Pooter Academy een uitzondering, want daar krijg je betaalt terwijl je studeert. Daarbovenop beschik je over de beste ontwikkelingsmogelijkheden én baangarantie bij de meest toonaangevende bedrijven.

Naast dat je een behoorlijk salaris verdient als procesoperator, is het werk uitdagend:

 • Geen dag is hetzelfde, want er zijn altijd verschillende factoren die invloed hebben op het productieproces.
 • Je werkt met de nieuwste technologieën, want de industrie is volop aan het innoveren.
 • Er zijn altijd uitdagingen waar jij als procesoperator rekening mee moet houden.
 • Je kunt blijven doorgroeien naar een leidinggevende positie.
Kickstart your tech career!

Als procesoperator in spé ligt de wereld aan je voeten! Er zijn talloze banen beschikbaar bij de tofste bedrijven in de regio Zeeland en West-Brabant. De industrie is zich in razend tempo aan het ontwikkelen met automatisering en robotisering, maar de menselijke controle blijft altijd een cruciaal onderdeel. Bij De Pooter Academy krijg je de kans om jouw carrière een vliegende start te geven. Je verdient terwijl je studeert en volgt je traject in rap tempo, waardoor je binnen no-time als volwaardig Procesoperator B aan de slag kunt!

Ik wil meer weten

Laatste blogposts

 • Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Of we het nou hebben over medicijnen, make-up of de coating die jouw telefoonschermpje zo sterk maakt: alles begint met chemie. De chemie is de namelijk de enige sector die nieuwe materialen maakt. Dat komt omdat in de chemie onderzoek, onderwijs en het daadwerkelijk  fabriceren samenkomen. Met als resultaat nieuwe ontdekkingen, die de wereld telkens weer vooruithelpen.

 • Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

 • Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: we werken allemaal omdat we in ons levensonderhoud moeten voorzien. Er is dus niets zo verschrikkelijk als onzekerheid over je baan en je inkomen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Een Procesoperator is een echte vakman of vrouw. Het is niet zomaar een baan, waar je morgen mee kunt beginnen: je hebt echte skills nodig die je leert door het volgen van een gedegen opleidingen. Maar heb je die eenmaal afgerond, dan ben je verzekerd van een prachtige carrière. Het mooiste is dat je die opleiding gewoon kunt combineren met je werk  en dat wij de studiekosten voor onze rekening nemen. Nadat je bent gestart, ga je bovendien al vrij snel met echte operatorwerkzaamheden aan de slag in de fabriek en ben je meteen van toegevoegde waarde.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Kom jij wel eens thuis na een werkdag waarin je weliswaar druk bent geweest, maar voor je gevoel weinig hebt uitgevoerd? Vraag je wel eens hardop af wat je nou eigenlijk hebt gedaan terwijl je lusteloos op de bank ploft?

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.