Terug naar overzicht

Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

Lucas Sijbinga

Of we het nou hebben over medicijnen, make-up of de coating die jouw telefoonschermpje zo sterk maakt: alles begint met chemie. De chemie is de namelijk de enige sector die nieuwe materialen maakt. Dat komt omdat in de chemie onderzoek, onderwijs en het daadwerkelijk  fabriceren samenkomen. Met als resultaat nieuwe ontdekkingen, die de wereld telkens weer vooruithelpen.

Chemie in Nederland

De chemische industrie is ontzettend belangrijk voor Nederland. Qua omzet staat de sector op plek 4 in Europa en nummer 10 in de wereld. En dat voor zo’n klein land als Nederland. Met andere woorden: we zijn er in Nederland ontzettend goed in. Chemieparken als Pernis, Botlek (Rotterdam), Chemelot (Limburg) en Valuepark Terneuzen (Zeeland) worden door de rest van de wereld als voorbeelden gezien. Chemie is dus iets waar we in Nederland best trots op mogen zijn!

Verduurzaming

De komende jaren staat de chemie voor een flinke opgave. In de omslag naar duurzaamheid wordt er hard gewerkt aan slimme en originele oplossingen op het gebied van materialen en veiligheid. Aardolie is nu nog de belangrijkste grondstof voor veel producten, maar daar willen we snel minder afhankelijk van worden. De producten die de fabrieken verlaten moeten in de toekomst duurzamer worden. Minder impact op het milieu en beter te recyclen.

“Als je dus een basissalaris hebt van 3100 euro en in 3 ploegen werkt, verdien je uiteindelijk tussen de 3565 en 3720 euro bruto per maand.”

Wie gaat het werk doen?

De chemie is dus een sector die superbelangrijk is en vooroploopt in slimme en nieuwe producten. Bovendien moet de sector de komende jaren aan de slag op het gebied van verduurzaming. Maar wie gaat dat werk allemaal uitvoeren?

Veel vacatures

De komende jaren gaan er namelijk heel veel mensen die nu in de chemie werken met pensioen. Volgens het CBS is chemie zelfs de meest vergrijsde sector binnen de industrie: al in 2016 was ruim 60% van de werkenden ouder dan 45 jaar. Er komen dus de komende jaren ontzettend veel vacatures bij.  Wie denkt dat er alleen onderzoekers en laboranten nodig zijn, vergist zich. Juist op de werkvloer zijn er veel nieuwe collega’s nodig die de fabrieken draaiende houden. Die de processen bewaken en zorgen dat producten hun weg naar klanten over de hele wereld vinden.

Procesoperators nodig

Werken in de chemie betekent dus dat je een stabiele baan hebt, met volop kansen om door te groeien en carrière te maken. Daar horen ook keurige salarissen bij: banen in de procestechniek behoren al jaren tot de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. En dat is gerekend met het basissalaris, dus zelfs zonder alle toeslagen die horen bij het werken in ploegendiensten.

Goed voor je marktwaarde

Heb je nog een laatste reden nodig om een baan in de chemie te overwegen? Bedenk dan eens wat werken als Procesoperator voor je marktwaarde doet. Als je ervaring hebt in de chemie, kun je de top van de Nederlandse industrie op je cv zetten. Dat betekent dat iedere fabriek jouw profiel interessant vindt. Dat recruiters jouw loopbaan goed in de gaten houden en je altijd willen helpen aan een nieuwe baan. Vergelijk het maar met voetballen bij topclubs als Barcelona of Manchester City: als jouw zaakwaarnemer laat vallen dat je openstaat voor een nieuwe club, weet je zeker dat er diverse clubs interesse tonen!

Altijd kansen en uitdagingen

Het mooie van werken als procesoperator is dat er altijd vooruitzichten zijn.  Er is altijd werk voor je, bedrijven staan in de rij om je aan te nemen en als het tijd wordt voor een uitdaging, begin je aan een volgende opleiding. Waarmee je nog gewilder wordt op de arbeidsmarkt en je nog meer verantwoordelijkheid krijgt op de werkvloer. Lees hoe Paul na 24 jaar in een supermarkt nu als procesoperator in opleiding bij Cargill werkt!

Lees meer

Meer weten over werken in de chemie?

Laat dan je gegevens achter en we bespreken samen de mogelijkheden. Dat kan bij ons op kantoor, via een videocall of telefonisch; wat jou het beste uitkomt.

Neem contact op

Laatste blogposts

 • Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Of we het nou hebben over medicijnen, make-up of de coating die jouw telefoonschermpje zo sterk maakt: alles begint met chemie. De chemie is de namelijk de enige sector die nieuwe materialen maakt. Dat komt omdat in de chemie onderzoek, onderwijs en het daadwerkelijk  fabriceren samenkomen. Met als resultaat nieuwe ontdekkingen, die de wereld telkens weer vooruithelpen.

 • Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

 • Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: we werken allemaal omdat we in ons levensonderhoud moeten voorzien. Er is dus niets zo verschrikkelijk als onzekerheid over je baan en je inkomen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Een Procesoperator is een echte vakman of vrouw. Het is niet zomaar een baan, waar je morgen mee kunt beginnen: je hebt echte skills nodig die je leert door het volgen van een gedegen opleidingen. Maar heb je die eenmaal afgerond, dan ben je verzekerd van een prachtige carrière. Het mooiste is dat je die opleiding gewoon kunt combineren met je werk  en dat wij de studiekosten voor onze rekening nemen. Nadat je bent gestart, ga je bovendien al vrij snel met echte operatorwerkzaamheden aan de slag in de fabriek en ben je meteen van toegevoegde waarde.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Kom jij wel eens thuis na een werkdag waarin je weliswaar druk bent geweest, maar voor je gevoel weinig hebt uitgevoerd? Vraag je wel eens hardop af wat je nou eigenlijk hebt gedaan terwijl je lusteloos op de bank ploft?

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.