Terug naar overzicht

Dit kost het als je vacatures langer dan een maand openstaan

Lucas Sijbinga

Vacatures die langere tijd onvervuld blijven leiden onvermijdelijk tot problemen. Helemaal als we het over functies hebben binnen de food-, proces- en maakindustrie. Het duurt niet lang of er ontstaan frustraties doordat de werkdruk hoger wordt op het huidige personeel. Daarbij kost het veel geld als je vacatures langdurig openstaan. De gevolgen kunnen zeer bedreigend zijn voor bedrijven als ze hun vacatures niet snel genoeg kunnen invullen.

Een pretpark voor toptalent

Bedrijven binnen de technische branche hebben een enorm te kort aan machinemonteurs, productieleiders en andere technici. De tekorten op de arbeidsmarkt zijn dus enorm. De wervingshaalbaarheid voor bijvoorbeeld machinemonteurs wordt bestempeld als extreem moeilijk blijkend uit het feit dat er voor 1 werkzoekenden maar liefs 37 vacatures beschikbaar zijn. Toptalent heeft dus een ruime keuze aan nieuwe werkgevers. Wil je dit talent aan je organisatie binden, dan is het cruciaal om snel te handelen.

Waarom de kosten openstaande vacatures in kaart brengen?

Als je een functie moet vervullen is het dus belangrijk om snel te handelen om de impact op je bestaande processen zoveel mogelijk te beperken. Een lagere bezetting heeft direct gevolgen op je team en je omzet. Er ontstaat bijvoorbeeld ondercapaciteit van je afdeling, wat ertoe kan leiden dat de werkdruk op medewerkers ongecontroleerd hoog wordt. Met als gevolg dat processen stil komen te liggen, het risico op ziekteverzuim hoger wordt of dat de veiligheid van je personeel in het geding komt. Uiteindelijk kan zelfs de productie onder druk komen te staan, wat direct gevolgen heeft op je afzet en omzet. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden vermijden en daarom is het goed om erachter te komen hoe je een tekort aan personeel kunt voorkomen of dit tekort zo kort mogelijk kunt laten zijn.

Oorzaken langdurig openstaande vacatures

Capaciteitsgebrek binnen de eigen organisatie kan ertoe leiden dat de time to hire te hoog wordt en processen stil komen te liggen. Het werven van technisch personeel vraagt meestal om extra inspanningen en specifieke expertise. Er zijn bijvoorbeeld 24.250 personen in Nederland werkzaam als procesoperator. Maar 8% hiervan is actief op zoek naar werk wat de wervingshaalbaarheid extreem moeilijk maakt. Het duurt voor organisaties gemiddeld 81 dagen om een vacature in te vullen van zulk schaars en cruciaal niveau. Het inzetten van marketingcampagnes, een proactieve wervingsaanpak en headhunting zijn manieren om de invultijd van de vacature te verkorten.

Voorkom langdurig openstaande vacatures met dit template

Om te voorkomen dat je langdurig openstaande vacatures hebt met alle gevolgen van dien, kun je een recruitmentplanner gebruiken. Met deze planner krijg je inzicht in de verwachte uitstroom van je personeel tot het aantal hires dat je nodig hebt om deze uitstroom op te vangen. Het voordeel van het gebruiken van de planner is dat je kunt inschatten hoeveel nieuw personeel je over een bepaalde periode nodig hebt, per afdeling en per functie. Zo voorkom je dat je ad hoc werknemers werft en pas aan de slag gaat zodra er een vacature ontstaat.

Download template

“Met de kennis dat het gemiddeld 63 dagen duurt voordat een kandidaat wordt aangenomen, komt dat snel neer op zo’n €22.000,- in misgelopen productiviteit.”

Kosten openstaande vacatures

Het is niet concreet in geld uit te drukken wat een openstaande vacature jouw organisatie kost. Dat verschilt namelijk per organisatie, sector en functie. Gemiddeld kost een openstaande vacature bedrijven €350,- per dag. Elke dag dat de stoel leeg blijft kan dus flink in de kosten lopen. Deze kosten kunnen nog hoger oplopen als processen worden verstoord en bijvoorbeeld de productie wordt afgeschaald. Met de kennis dat het gemiddeld 63 dagen duurt voordat een kandidaat wordt aangenomen, komt dat snel neer op zo’n €22.000,- in misgelopen productiviteit. Plus de kosten van recruiting voor elke openstaande functie.

Naast de directe kosten van een openstaande vacature, zijn er ook nog indirecte kosten mee gemoeid. Deze hebben weliswaar niet direct invloed op de omzet van je organisatie, maar wel op de time to hire en de perceptie die kandidaten hebben van jouw bedrijf. Wat ervoor kan zorgen dat je functie(s) nog langer blijven openstaan.

Andere gevolgen van openstaande vacatures:

 1. Lang openstaande vacatures zorgen voor een tekort aan vaardigheden op de werkvloer.
 2. Lang openstaande vacatures hebben een negatieve invloed op het moreel van je team.
 3. Grotere kans op langdurig ziekteverzuim door een te hoge druk op medewerkers.
 4. Een te hoge druk op de productie, wat gevolgen heeft voor de afzet en omzet.
 5. Een daling van klanttevredenheid wanneer processen stil komen te liggen.
 6. Schade aan de bedrijfscultuur door extra stress voor de medewerkers die een verhoogde werkdruk hebben.
 7. Aantasting van de employer brand wanneer de ontevredenheid onder medewerkers toeneemt.
 8. Lang openstaande vacatures zijn veelal te wijten aan het wervingsproces.
 9. Lang openstaande vacatures zijn onaantrekkelijk. Na 72 dagen zijn ze ongewild en wil niemand er nog op solliciteren.

Verloren productiviteit is ook een negatief gevolg van langdurig openstaande vacatures voor organisaties wat ze duur kan komen te staan. Dat verlies aan productiviteit is een gevolg van de hoge druk die ontstaat binnen teams met onvervulde positie(s). Deze impact op bestaande medewerkers en managers moet ook meegenomen als potentiële “kosten” op rekening van je organisatie. Een hoge werklast is immers niet jaren vol te houden en het schaadt de betrokkenheid en geluk op de werkvloer. Het risico? Nog meer openstaande vacatures die je moet invullen.

Snel handelen, maar gebalanceerd

Het verlies aan omzet is gemakkelijker voor te stellen als het gaat om zaken zoals huizen die niet verhuurd worden, lege vliegtuigstoelen of andere onverkochte producten. Medewerkers hebben een positieve impact op je omzet, dus openstaande posities hebben een vergelijkbare verloren omzetkans. Het lijkt logisch om bij een vrijgekomen positie meteen in het wervingsproces te willen duiken. Belangrijk is echter om ervoor te zorgen dat het personeel wat je aanneemt wel past binnen het team. Blijkt je nieuwe aanwinst toch ongeschikt? Dan begint je wervingsproces weer opnieuw. Het vervangen van technisch personeel kan in de tienduizenden euro’s lopen. Denk aan de kosten voor je interne of externe recruiter, vacatureplaatsing, trainingsprogramma’s en het inwerk- en onboardingtraject.

Kennis = macht

Technisch personeel werven zal altijd een uitdagende taak blijven. Helemaal voor organisaties die door gebrek aan tijd of expertise niet zelf proactief voor voldoende personeel kunnen zorgen. Ontwikkelingen blijven elkaar in razend tempo opvolgen, wat ervoor kan zorgen dat openstaande vacatures nóg langer onvervuld blijven. Het is daarom ook niet gek dat tientallen bedrijven Wiertz Technical Solutions als belangrijke rol zien in het actief meedenken en bieden van relevante oplossingen rondom werving en selectie. Benieuwd naar onze strategische visie in het werven én aantrekken van schaars technisch talent? Neem contact met ons op!

Neem contact op

Laatste blogposts

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  29-12-2022 | Lucas Sijbinga

  Meer dan 80% van de HR en recruitment professionals erkent dat de reputatie en uitstraling van de organisatie een enorme impact heeft op hun vermogen om talent aan te trekken en aan te nemen. Tegelijkertijd bekijkt 75% van de werkzoekenden deze reputatie als ze overwegen te solliciteren voor een baan. Als ze al solliciteren. Want de overgrote meerderheid van de procesoperators heeft een baan en slechts 5% is actief aan het zoeken. De uitstraling van jouw organisatie is dus cruciaal in het beslissingsproces van je volgende potentiële medewerker. Hoe zorg je er dan concreet voor dat hij of zij voor jouw bedrijf kiest?

 • Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  De wereld heeft een enorme batch fris techniektalent nodig. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, dan kan een maintenance baan wel eens de perfecte optie zijn. Hoe zo’n baan er precies uit kan zien? Dat vertellen we je hier.

 • Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  11-12-2022 | Lucas Sijbinga

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar. Maar het tekort aan technische werknemers is misschien wel het grootst van allemaal. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat technici voor jouw bedrijf kiezen? In deze tijd vraagt werving voor technische functies om een vernieuwde en frisse aanpak. Hoe kun je je zoekstrategie zo inzetten dat je technisch personeel vindt én aantrekt? Voeg de 4 manieren uit deze blog aan je zoekstrategie toe!

 • Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je iemand die altijd wil blijven groeien en nieuwe skills wil ontwikkelen? Maar zie je het niet zitten om weer terug de schoolbanken in te duiken voor een volledige opleiding? Begrijpelijk! Het leven is druk en veeleisend, en we hebben niet altijd de tijd en energie om ons volledig te wijden aan langdurige studieprogramma's. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om jezelf doelgericht bij te scholen, zonder al die extra ballast? Een manier waarop je gericht je kennis en vaardigheden kunt aanscherpen en tegelijkertijd de praktijkervaring opdoet die essentieel is voor succes.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Werken als onderhoudsmonteur in de maintenance biedt een spannende en veelbelovende carrière. Van leerling tot leidinggevende, er zijn talloze groeimogelijkheden en uitdagingen in deze boeiende vakrichting. Op welk niveau je instroomt is afhankelijk van jouw kennis en ervaring, diploma’s en certificaten: alles is mogelijk!