Terug naar overzicht

Dit kost het als je vacatures langer dan een maand openstaan

Lucas Sijbinga

Vacatures die langere tijd onvervuld blijven leiden onvermijdelijk tot problemen. Helemaal als we het over functies hebben binnen de food-, proces- en maakindustrie. Het duurt niet lang of er ontstaan frustraties doordat de werkdruk hoger wordt op het huidige personeel. Daarbij kost het veel geld als je vacatures langdurig openstaan. De gevolgen kunnen zeer bedreigend zijn voor bedrijven als ze hun vacatures niet snel genoeg kunnen invullen.

Een pretpark voor toptalent

Bedrijven binnen de technische branche hebben een enorm te kort aan machinemonteurs, productieleiders en andere technici. De tekorten op de arbeidsmarkt zijn dus enorm. De wervingshaalbaarheid voor bijvoorbeeld machinemonteurs wordt bestempeld als extreem moeilijk blijkend uit het feit dat er voor 1 werkzoekenden maar liefs 37 vacatures beschikbaar zijn. Toptalent heeft dus een ruime keuze aan nieuwe werkgevers. Wil je dit talent aan je organisatie binden, dan is het cruciaal om snel te handelen.

Waarom de kosten openstaande vacatures in kaart brengen?

Als je een functie moet vervullen is het dus belangrijk om snel te handelen om de impact op je bestaande processen zoveel mogelijk te beperken. Een lagere bezetting heeft direct gevolgen op je team en je omzet. Er ontstaat bijvoorbeeld ondercapaciteit van je afdeling, wat ertoe kan leiden dat de werkdruk op medewerkers ongecontroleerd hoog wordt. Met als gevolg dat processen stil komen te liggen, het risico op ziekteverzuim hoger wordt of dat de veiligheid van je personeel in het geding komt. Uiteindelijk kan zelfs de productie onder druk komen te staan, wat direct gevolgen heeft op je afzet en omzet. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden vermijden en daarom is het goed om erachter te komen hoe je een tekort aan personeel kunt voorkomen of dit tekort zo kort mogelijk kunt laten zijn.

Oorzaken langdurig openstaande vacatures

Capaciteitsgebrek binnen de eigen organisatie kan ertoe leiden dat de time to hire te hoog wordt en processen stil komen te liggen. Het werven van technisch personeel vraagt meestal om extra inspanningen en specifieke expertise. Er zijn bijvoorbeeld 24.250 personen in Nederland werkzaam als procesoperator. Maar 8% hiervan is actief op zoek naar werk wat de wervingshaalbaarheid extreem moeilijk maakt. Het duurt voor organisaties gemiddeld 81 dagen om een vacature in te vullen van zulk schaars en cruciaal niveau. Het inzetten van marketingcampagnes, een proactieve wervingsaanpak en headhunting zijn manieren om de invultijd van de vacature te verkorten.

Voorkom langdurig openstaande vacatures met dit template

Om te voorkomen dat je langdurig openstaande vacatures hebt met alle gevolgen van dien, kun je een recruitmentplanner gebruiken. Met deze planner krijg je inzicht in de verwachte uitstroom van je personeel tot het aantal hires dat je nodig hebt om deze uitstroom op te vangen. Het voordeel van het gebruiken van de planner is dat je kunt inschatten hoeveel nieuw personeel je over een bepaalde periode nodig hebt, per afdeling en per functie. Zo voorkom je dat je ad hoc werknemers werft en pas aan de slag gaat zodra er een vacature ontstaat.

Download template

“Met de kennis dat het gemiddeld 63 dagen duurt voordat een kandidaat wordt aangenomen, komt dat snel neer op zo’n €22.000,- in misgelopen productiviteit.”

Kosten openstaande vacatures

Het is niet concreet in geld uit te drukken wat een openstaande vacature jouw organisatie kost. Dat verschilt namelijk per organisatie, sector en functie. Gemiddeld kost een openstaande vacature bedrijven €350,- per dag. Elke dag dat de stoel leeg blijft kan dus flink in de kosten lopen. Deze kosten kunnen nog hoger oplopen als processen worden verstoord en bijvoorbeeld de productie wordt afgeschaald. Met de kennis dat het gemiddeld 63 dagen duurt voordat een kandidaat wordt aangenomen, komt dat snel neer op zo’n €22.000,- in misgelopen productiviteit. Plus de kosten van recruiting voor elke openstaande functie.

Naast de directe kosten van een openstaande vacature, zijn er ook nog indirecte kosten mee gemoeid. Deze hebben weliswaar niet direct invloed op de omzet van je organisatie, maar wel op de time to hire en de perceptie die kandidaten hebben van jouw bedrijf. Wat ervoor kan zorgen dat je functie(s) nog langer blijven openstaan.

Andere gevolgen van openstaande vacatures:

 1. Lang openstaande vacatures zorgen voor een tekort aan vaardigheden op de werkvloer.
 2. Lang openstaande vacatures hebben een negatieve invloed op het moreel van je team.
 3. Grotere kans op langdurig ziekteverzuim door een te hoge druk op medewerkers.
 4. Een te hoge druk op de productie, wat gevolgen heeft voor de afzet en omzet.
 5. Een daling van klanttevredenheid wanneer processen stil komen te liggen.
 6. Schade aan de bedrijfscultuur door extra stress voor de medewerkers die een verhoogde werkdruk hebben.
 7. Aantasting van de employer brand wanneer de ontevredenheid onder medewerkers toeneemt.
 8. Lang openstaande vacatures zijn veelal te wijten aan het wervingsproces.
 9. Lang openstaande vacatures zijn onaantrekkelijk. Na 72 dagen zijn ze ongewild en wil niemand er nog op solliciteren.

Verloren productiviteit is ook een negatief gevolg van langdurig openstaande vacatures voor organisaties wat ze duur kan komen te staan. Dat verlies aan productiviteit is een gevolg van de hoge druk die ontstaat binnen teams met onvervulde positie(s). Deze impact op bestaande medewerkers en managers moet ook meegenomen als potentiële “kosten” op rekening van je organisatie. Een hoge werklast is immers niet jaren vol te houden en het schaadt de betrokkenheid en geluk op de werkvloer. Het risico? Nog meer openstaande vacatures die je moet invullen.

Snel handelen, maar gebalanceerd

Het verlies aan omzet is gemakkelijker voor te stellen als het gaat om zaken zoals huizen die niet verhuurd worden, lege vliegtuigstoelen of andere onverkochte producten. Medewerkers hebben een positieve impact op je omzet, dus openstaande posities hebben een vergelijkbare verloren omzetkans. Het lijkt logisch om bij een vrijgekomen positie meteen in het wervingsproces te willen duiken. Belangrijk is echter om ervoor te zorgen dat het personeel wat je aanneemt wel past binnen het team. Blijkt je nieuwe aanwinst toch ongeschikt? Dan begint je wervingsproces weer opnieuw. Het vervangen van technisch personeel kan in de tienduizenden euro’s lopen. Denk aan de kosten voor je interne of externe recruiter, vacatureplaatsing, trainingsprogramma’s en het inwerk- en onboardingtraject.

Kennis = macht

Technisch personeel werven zal altijd een uitdagende taak blijven. Helemaal voor organisaties die door gebrek aan tijd of expertise niet zelf proactief voor voldoende personeel kunnen zorgen. Ontwikkelingen blijven elkaar in razend tempo opvolgen, wat ervoor kan zorgen dat openstaande vacatures nóg langer onvervuld blijven. Het is daarom ook niet gek dat tientallen bedrijven Wiertz Technical Solutions als belangrijke rol zien in het actief meedenken en bieden van relevante oplossingen rondom werving en selectie. Benieuwd naar onze strategische visie in het werven én aantrekken van schaars technisch talent? Neem contact met ons op!

Neem contact op

Laatste blogposts

 • Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  De wereld heeft een enorme batch fris techniektalent nodig. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, dan kan een maintenance baan wel eens de perfecte optie zijn. Hoe zo’n baan er precies uit kan zien? Dat vertellen we je hier.

 • Maak jezelf onmisbaar: ontdek de perfecte zij-instroombaan als onderhoudsmonteur

  Maak jezelf onmisbaar: ontdek de perfecte zij-instroombaan als onderhoudsmonteur

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je op zoek naar een nieuwe richting in je carrière waarin je jezelf onmisbaar kunt maken? Overweeg dan om jezelf om te scholen tot onderhoudsmonteur. Als zij-instromer krijg je de kans om een waardevolle bijdrage te leveren in dit boeiende vakgebied. In deze blog ontdek je waarom onderhoudsmonteur de perfecte zij-instroombaan is en welke kansen er zijn om jezelf te ontwikkelen en te groeien.

 • Jobhoppen met een vaste baan? Hoe werkt dat?

  Jobhoppen met een vaste baan? Hoe werkt dat?

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Alle vrijheid en toch altijd zeker van werk én salaris? Dan is Wiertz Technical Solutions jouw way to work, learn, grow! Bij Wiertz Technical Solutions kun je namelijk werken met een vast contract, maar heb je wel de flexibiliteit om te kunnen jobhoppen en jezelf te blijven ontwikkelen. In deze blog ontdek je hoe flexibele zekerheid bij Wiertz Technical Solutions werkt.

 • Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je iemand die altijd wil blijven groeien en nieuwe skills wil ontwikkelen? Maar zie je het niet zitten om weer terug de schoolbanken in te duiken voor een volledige opleiding? Begrijpelijk! Het leven is druk en veeleisend, en we hebben niet altijd de tijd en energie om ons volledig te wijden aan langdurige studieprogramma's. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om jezelf doelgericht bij te scholen, zonder al die extra ballast? Een manier waarop je gericht je kennis en vaardigheden kunt aanscherpen en tegelijkertijd de praktijkervaring opdoet die essentieel is voor succes.

 • Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Kom jij wel eens thuis na een werkdag waarin je weliswaar druk bent geweest, maar voor je gevoel weinig hebt uitgevoerd? Vraag je wel eens hardop af wat je nou eigenlijk hebt gedaan terwijl je lusteloos op de bank ploft?

 • Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Een Procesoperator is een echte vakman of vrouw. Het is niet zomaar een baan, waar je morgen mee kunt beginnen: je hebt echte skills nodig die je leert door het volgen van een gedegen opleidingen. Maar heb je die eenmaal afgerond, dan ben je verzekerd van een prachtige carrière. Het mooiste is dat je die opleiding gewoon kunt combineren met je werk  en dat wij de studiekosten voor onze rekening nemen. Nadat je bent gestart, ga je bovendien al vrij snel met echte operatorwerkzaamheden aan de slag in de fabriek en ben je meteen van toegevoegde waarde.

 • Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

 • 3 manieren om het tekort aan technisch personeel structureel aan te pakken

  3 manieren om het tekort aan technisch personeel structureel aan te pakken

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Op de lange termijn zal het gat tussen de uitstroom van pensionerend technisch personeel en de instroom van nieuw talent te groot worden. Het zal zo groot worden dat organisaties het zullen voelen in hun processen, output, productiviteit en uiteindelijk omzet. Verstandig dus om nu oplossingen te implementeren die je organisatie op lange termijn beschermen.