Terug naar overzicht

3 manieren om het tekort aan technisch personeel structureel aan te pakken

Lucas Sijbinga

Op de lange termijn zal het gat tussen de uitstroom van pensionerend technisch personeel en de instroom van nieuw talent te groot worden. Het zal zo groot worden dat organisaties het zullen voelen in hun processen, output, productiviteit en uiteindelijk omzet. Verstandig dus om nu oplossingen te implementeren die je organisatie op lange termijn beschermen.

1. Leid technisch personeel intern op

Het kan goed zijn dat jouw organisatie op de ene afdeling een krimp verwacht, terwijl de andere afdeling stabiel blijft. Tussen de technische beroepen onderling zitten natuurlijk grote verschillen als het gaat om in- en uitstroom en verwachte tekorten. Om het tekort van het technisch personeel op te vangen kan het investeren in opleidingsmogelijkheden een manier zijn om deze intern op te vangen. Dat bied je in de toekomst dan ook de mogelijkheid om je wervingscriteria aan te passen. Je kunt je medewerkers immers vaardigheden aanleren.

Je kunt verschillende kanten op met intern opleiden:

 • Zo kun je onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om zelf intern gecertificeerde trainingen te geven.
 • Je kunt een samenwerking aangaan met een aansluitend onderwijsinstituut.
 • Je kunt het intern opleiden uitbesteden aan een externe partner die voor jou passende kandidaten werft en opleidt.

2. Vind personeel buiten de grenzen

Een andere mogelijkheid is te kijken buiten de bekende markt. De standplaats en omliggende woongebieden van je organisatie bieden wellicht niet genoeg aanloop van nieuwe medewerkers. Als er al een landelijk tekort is aan technisch personeel, dan is dat regionaal (meestal buiten de randstad) nog groter. Buiten de landsgrenzen zijn er vaak meer mogelijkheden om technisch personeel te vinden. Zo is Duits technisch personeel bijvoorbeeld vaak bekwaam in de machinebouw, auto-industrie en installatietechniek. De Nederlandse arbeidsomstandigheden en verdiensten zijn een reden voor mensen met technische beroepen uit andere delen van Europa om hierheen te trekken. Daarnaast is er in andere regio’s een overschot aan technisch personeel, terwijl we in Nederland te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt en lage werkloosheidcijfers. Nog een goede reden voor organisaties om buiten de grenzen te zoeken naar talent.

Voordat je in het buitenland kunt gaan werven is het wel belangrijk dat:

 • Je weet waar je moet zoeken.
 • Je begrijpt wat cultuurverschillen kunnen betekenen.
 • Je snapt dat er meer bij komt kijken dan een simpele wervingsaanpak. Hoe overbrug je een taalbarrière? Hoe komt een Europese arbeidskracht naar Nederland? Hoe wordt een verhuizing en nieuwe woonplek geregeld? Allemaal zaken om over na te denken.

“ Technologische innovatie is ook een manier om jouw organisatie op de arbeidsmarkt van andere bedrijven te onderscheiden. ”

3. Investeer in robotisering

Een andere oplossing voor het tekort aan technisch personeel is het investeren in technologie. Zo kan robotica nu of in de toekomst een aantrekkelijke optie zijn om bepaalde technische taken over te nemen van medewerkers. Het kan je team ook ondersteuning bieden bij dagelijkse (digitale) werkzaamheden. Technologische innovatie is ook een manier om jouw organisatie op de arbeidsmarkt van andere bedrijven te onderscheiden. Wat organisaties wel moeten weten is dat het investeren in robotisering geen simpele keus is. Er komt een grote investering bij kijken, processen moeten worden heringedeeld, verandermanagement moet worden ingezet en medewerkers moeten voorbereid worden op een nieuwe toekomst.

Wat zijn de voordelen van robotisering binnen de technische sector?

 • Je biedt huidige medewerkers extra ondersteuning.
 • Het vermindert repetitief werk voor de menselijke medewerker, de robot neemt dit over.
 • Het biedt de menselijke medewerker meer tijd voor uitdagender werk.
 • Je organisatie kan 24/7 produceren.
 • Het heeft een positieve bijdrage aan duurzame inzetbaarheid.
 • Het verhoogt de kwaliteit van werkzaamheden door nieuwe, verbeterde techniek.
 • De kans ontstaat voor het stimuleren van ontwikkeling en verjonging van de industrie. Oftewel: het verbetert het imago van de technische branche.
Iedere oplossing vraagt een investering

Alle oplossingen in dit artikel vragen in meer of mindere mate een investering vanuit de organisatie. Misschien heeft jouw organisatie wel de financiële middelen om te investeren in robotisering. Misschien is dat voor jouw organisatie nog toekomstmuziek. Wie weet is het aantrekken van personeel van buiten de grenzen een passende oplossing, omdat je organisatie een internationale instelling heeft. Of is het investeren in (interne) opleidingsmogelijkheden een vruchtbare oplossing, waarbij ondersteuning van een externe partner deels de last kan overnemen? Wiertz Academy is er voor organisaties die op zoek zijn naar procesoperators, maar de werving, het opleiden en het aanstellen uit handen willen geven. Oftewel: wel de lusten, maar niet de lasten.

Ik wil meer weten

Laatste blogposts

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  Word een aantrekkelijke werkgever voor procesoperators

  29-12-2022 | Lucas Sijbinga

  Meer dan 80% van de HR en recruitment professionals erkent dat de reputatie en uitstraling van de organisatie een enorme impact heeft op hun vermogen om talent aan te trekken en aan te nemen. Tegelijkertijd bekijkt 75% van de werkzoekenden deze reputatie als ze overwegen te solliciteren voor een baan. Als ze al solliciteren. Want de overgrote meerderheid van de procesoperators heeft een baan en slechts 5% is actief aan het zoeken. De uitstraling van jouw organisatie is dus cruciaal in het beslissingsproces van je volgende potentiële medewerker. Hoe zorg je er dan concreet voor dat hij of zij voor jouw bedrijf kiest?

 • Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  De wereld heeft een enorme batch fris techniektalent nodig. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, dan kan een maintenance baan wel eens de perfecte optie zijn. Hoe zo’n baan er precies uit kan zien? Dat vertellen we je hier.

 • Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  Voeg deze 4 manieren toe aan je zoekstrategie en werf de juiste technici

  11-12-2022 | Lucas Sijbinga

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar. Maar het tekort aan technische werknemers is misschien wel het grootst van allemaal. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat technici voor jouw bedrijf kiezen? In deze tijd vraagt werving voor technische functies om een vernieuwde en frisse aanpak. Hoe kun je je zoekstrategie zo inzetten dat je technisch personeel vindt én aantrekt? Voeg de 4 manieren uit deze blog aan je zoekstrategie toe!

 • Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je iemand die altijd wil blijven groeien en nieuwe skills wil ontwikkelen? Maar zie je het niet zitten om weer terug de schoolbanken in te duiken voor een volledige opleiding? Begrijpelijk! Het leven is druk en veeleisend, en we hebben niet altijd de tijd en energie om ons volledig te wijden aan langdurige studieprogramma's. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om jezelf doelgericht bij te scholen, zonder al die extra ballast? Een manier waarop je gericht je kennis en vaardigheden kunt aanscherpen en tegelijkertijd de praktijkervaring opdoet die essentieel is voor succes.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  Zo ziet de loopbaan van een onderhoudsmonteur in de maintenance eruit

  16-08-2023 | Lucas Sijbinga

  Werken als onderhoudsmonteur in de maintenance biedt een spannende en veelbelovende carrière. Van leerling tot leidinggevende, er zijn talloze groeimogelijkheden en uitdagingen in deze boeiende vakrichting. Op welk niveau je instroomt is afhankelijk van jouw kennis en ervaring, diploma’s en certificaten: alles is mogelijk!