Terug naar overzicht

Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

Lucas Sijbinga

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: we werken allemaal omdat we in ons levensonderhoud moeten voorzien. Er is dus niets zo verschrikkelijk als onzekerheid over je baan en je inkomen.

Voorkom werkeloosheid

Toch heb je dat niet altijd zelf in de hand. Veel werk is afhankelijk van hoe de economie draait. Gaat het goed, dan is er veel vraag naar nieuwe medewerkers. Gaat het economisch minder goed, dan kan het maar zo zijn dat er minder medewerkers nodig zijn. Daar heb jij vaak geen enkele invloed op. Sterker nog, hoe het gaat met de economie is ook afhankelijk van zaken die soms uit de lucht komen vallen. Denk maar eens aan de coronacrisis van de afgelopen jaren. Of de oorlog in Oekraïne. Dan kan het zo maar gebeuren dat jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd. Zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Waar je wel iets aan kan doen, is hoeveel waarde jij hebt voor werkgevers. Van sommige vakmensen hebben we er namelijk veel te weinig in Nederland. Als jij zo’n vak beheerst, is de kans dat je (tijdelijk) zonder werk komt te zitten veel kleiner.

“Dus als je meer zekerheid en een hoger salaris wil, kies dan voor een opleiding tot Procesoperator. Kies voor onafhankelijkheid.”

Hoe zit dat met procesoperators

Laten we eens inzoomen op werken in de industrie. Daar is het werk veel moderner dan veel mensen denken. Machines doen het ingewikkelde werk en worden aangestuurd vanaf een computer. Er zijn tegenwoordig eigenlijk nog verbazingwekkend weinig mensen nodig in een grote fabriekshal. En dat zullen er de komende tijd alleen maar minder worden, omdat machines steeds sneller en goedkoper worden. Zelfs het inpakken gebeurt op veel plekken inmiddels automatisch.

Juist in die ontwikkeling schuilt ook jouw kans. Jouw kans om je marktwaarde te verhogen en minder afhankelijk te worden van omstandigheden waar je geen invloed op hebt. Om al die slimme machines en productielijnen aan te sturen  zijn namelijk wel medewerkers nodig. Mensen met kennis van machines, van softwareprogramma’s en het instellen van productsamenstellingen. Procesoperators dus.

Geen enkele fabriek kan zonder operators. Alles komt tot stilstand zonder goed opgeleide krachten die de productie kunnen begeleiden. Er zijn er echter veel te weinig in Nederland. Sterker nog: voor iedere procesoperator zijn er momenteel 23 beschikbare vacatures. De baanzekerheid van een Procesoperator is heel groot. En die groeit de komende jaren verder: 41% van de Nederlandse procesoperators is ouder dan 50. Dat betekent dat er over een paar jaar nog veel meer vacatures bijkomen!

Dus als een bedrijf eenmaal Procesoperators heeft gevonden, gaan ze die natuurlijk niet laten gaan als het even tegenzit. Mocht een bedrijf toch afscheid van je moeten nemen (bijvoorbeeld omdat het vertrekt naar het buitenland of failliet gaat): geen nood. Je hebt binnen no-time een andere werkgever die je met open armen ontvangt. Dus als je meer zekerheid en een hoger salaris wil, kies dan voor een opleiding tot Procesoperator. Kies voor onafhankelijkheid. Een moeilijke arbeidsmarkt? Bedrijven die moeten krimpen als gevolg van een crisis? Je hebt er veel minder last van als je een vak beheerst waar veel vraag naar is!

Altijd kansen en uitdagingen

Het mooie van werken als procesoperator is dat er altijd vooruitzichten zijn.  Er is altijd werk voor je, bedrijven staan in de rij om je aan te nemen en als het tijd wordt voor een uitdaging, begin je aan een volgende opleiding. Waarmee je nog gewilder wordt op de arbeidsmarkt en je nog meer verantwoordelijkheid krijgt op de werkvloer. Lees hoe Paul na 24 jaar in een supermarkt nu als procesoperator in opleiding bij Cargill werkt!

Lees meer

Meer weten over werken als procesoperator?

Laat dan je gegevens achter en we bespreken samen de mogelijkheden. Dat kan bij ons op kantoor, via een videocall of telefonisch; wat jou het beste uitkomt.

Neem contact op

Laatste blogposts

 • Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Of we het nou hebben over medicijnen, make-up of de coating die jouw telefoonschermpje zo sterk maakt: alles begint met chemie. De chemie is de namelijk de enige sector die nieuwe materialen maakt. Dat komt omdat in de chemie onderzoek, onderwijs en het daadwerkelijk  fabriceren samenkomen. Met als resultaat nieuwe ontdekkingen, die de wereld telkens weer vooruithelpen.

 • Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

 • Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: we werken allemaal omdat we in ons levensonderhoud moeten voorzien. Er is dus niets zo verschrikkelijk als onzekerheid over je baan en je inkomen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Een Procesoperator is een echte vakman of vrouw. Het is niet zomaar een baan, waar je morgen mee kunt beginnen: je hebt echte skills nodig die je leert door het volgen van een gedegen opleidingen. Maar heb je die eenmaal afgerond, dan ben je verzekerd van een prachtige carrière. Het mooiste is dat je die opleiding gewoon kunt combineren met je werk  en dat wij de studiekosten voor onze rekening nemen. Nadat je bent gestart, ga je bovendien al vrij snel met echte operatorwerkzaamheden aan de slag in de fabriek en ben je meteen van toegevoegde waarde.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Kom jij wel eens thuis na een werkdag waarin je weliswaar druk bent geweest, maar voor je gevoel weinig hebt uitgevoerd? Vraag je wel eens hardop af wat je nou eigenlijk hebt gedaan terwijl je lusteloos op de bank ploft?

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.