Terug naar overzicht

Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

Lucas Sijbinga

Een Procesoperator is een echte vakman of vrouw. Het is niet zomaar een baan, waar je morgen mee kunt beginnen: je hebt echte skills nodig die je leert door het volgen van een gedegen opleidingen. Maar heb je die eenmaal afgerond, dan ben je verzekerd van een prachtige carrière. Het mooiste is dat je die opleiding gewoon kunt combineren met je werk  en dat wij de studiekosten voor onze rekening nemen. Nadat je bent gestart, ga je bovendien al vrij snel met echte operatorwerkzaamheden aan de slag in de fabriek en ben je meteen van toegevoegde waarde.

Wat is een Procesoperator?

Een Procesoperator is in een fabriek verantwoordelijk voor de manier waarop het productieproces verloopt. Hij of zij zorgt dat het proces volgens plan verloopt en grijpt in als dat niet zo is. De taken variëren van het bedienen van relatief eenvoudige machines tot het overzien van zeer complexe productieprocessen. De exacte werkzaamheden zijn afhankelijk van het soort bedrijf waar een procesoperator werkt. Een chemische fabriek verschilt natuurlijk van een industriële bakkerij. Maar de kern van het vak van een procesoperator is hetzelfde: instellen, controleren en bewaken van productieprocessen.

Afwisseling en verantwoordelijkheid

Werken als procesoperator betekent dat je een afwisselend takenpakket hebt, maar daarnaast ook zeker verantwoordelijkheid. Hoe machines draaien is van jou afhankelijk en daarmee ook de producten die een bedrijf aan klanten kan leveren. Daarnaast kijken productiemedewerkers of inpakkers naar jou voor advies en aansturing.

“Als je deze opleiding afmaakt, kun je meteen tot € 2.800,- exclusief ploegentoeslag gaan verdienen.”

Operator A

Stel dat je net een VMBO-B, VMBO-GL of VMBO-K-diploma hebt behaald. Of je hebt een aantal jaren ervaring in een productieomgeving en wilt doorgroeien. Dan begin je met de opleiding Operator A. Dat is een MBO-opleiding op niveau 2. Als je deze opleiding afmaakt, kun je meteen tot € 2.800,- exclusief ploegentoeslag gaan verdienen. Geen verkeerd salaris om je carrière als operator mee te beginnen, toch?

Procesoperator B

Bevalt je werk als operator en wil je doorgroeien? Dan is Procesoperator B de volgende stap. Jouw marktwaarde meteen stijgt tot € 3.100,- exclusief ploegentoeslag. Bedrijven in de chemie, food- en maakindustrie staan nu in de rij om je aan hun team toe te voegen. Als je een VMBO-T of VMBO-GT diploma  hebt, kun je hier direct instromen. Ook als je de HAVO hebt afgerond ben je meer dan welkom op onze De Pooter Academy.

Procesoperator C

Hoe hoger jouw opleiding, des te meer taken en verantwoordelijkheden je krijgt. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een leidinggevende functie, zoals hoofd operator of teamleider en andere operators gaan aansturen. Dat betekent natuurlijk ook dat je salaris stijgt: tot € 3.900,- exclusief ploegentoeslag. Je kunt starten aan de opleiding Procesoperator C als je een Procesoperator B of MBO-Procestechniek (niveau 3) hebt afgerond.

Altijd kansen en uitdagingen

Het mooie van werken als procesoperator is dat er altijd vooruitzichten zijn.  Er is altijd werk voor je, bedrijven staan in de rij om je aan te nemen en als het tijd wordt voor een uitdaging, begin je aan een volgende opleiding. Waarmee je nog gewilder wordt op de arbeidsmarkt en je nog meer verantwoordelijkheid krijgt op de werkvloer. Lees hoe Paul na 24 jaar in een supermarkt nu als procesoperator in opleiding bij Cargill werkt!

Lees meer

Meer weten over werken als procesoperator?

Laat dan je gegevens achter en we bespreken samen de mogelijkheden. Dat kan bij ons op kantoor, via een videocall of telefonisch; wat jou het beste uitkomt.

Neem contact op

Laatste blogposts

 • Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  Waarom jouw toekomst in de chemie ligt

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Of we het nou hebben over medicijnen, make-up of de coating die jouw telefoonschermpje zo sterk maakt: alles begint met chemie. De chemie is de namelijk de enige sector die nieuwe materialen maakt. Dat komt omdat in de chemie onderzoek, onderwijs en het daadwerkelijk  fabriceren samenkomen. Met als resultaat nieuwe ontdekkingen, die de wereld telkens weer vooruithelpen.

 • Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  Wat een procesoperator opleiding jou brengt

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

 • Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  Omscholen: Maak jezelf onmisbaar als procesoperator

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: we werken allemaal omdat we in ons levensonderhoud moeten voorzien. Er is dus niets zo verschrikkelijk als onzekerheid over je baan en je inkomen.

 • Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  Procesoperator in de top bestbetaalde MBO-banen van Nederland

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De keuzegids mbo 2022 is weer verschenen en wat blijkt? Banen in de procestechniek zijn de bestbetaalde MBO-banen van Nederland. Een Procesoperator verdient namelijk tussen de 1800 en 3900 euro bruto per maand. Let op: dat is nog exclusief toeslagen!

 • Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

  08-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Een Procesoperator is een echte vakman of vrouw. Het is niet zomaar een baan, waar je morgen mee kunt beginnen: je hebt echte skills nodig die je leert door het volgen van een gedegen opleidingen. Maar heb je die eenmaal afgerond, dan ben je verzekerd van een prachtige carrière. Het mooiste is dat je die opleiding gewoon kunt combineren met je werk  en dat wij de studiekosten voor onze rekening nemen. Nadat je bent gestart, ga je bovendien al vrij snel met echte operatorwerkzaamheden aan de slag in de fabriek en ben je meteen van toegevoegde waarde.

 • Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

 • Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

  09-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Kom jij wel eens thuis na een werkdag waarin je weliswaar druk bent geweest, maar voor je gevoel weinig hebt uitgevoerd? Vraag je wel eens hardop af wat je nou eigenlijk hebt gedaan terwijl je lusteloos op de bank ploft?

 • Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  Te weinig instroom technisch personeel? 4 oplossingen

  02-02-2023 | Lucas Sijbinga

  Veel bedrijven in de techniek en de industrie hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. De bedrijven draaien als organisatie goed, maar lopen tegen het gebrek aan instroom van nieuw technisch personeel aan. Dit zorgt voor extra werkdruk op huidige medewerkers en zet tevens productieprocessen onder druk. Zonde, want de volledige potentie wordt hierdoor onvoldoende benut. Hoe kunnen organisaties de instroom van nieuw technisch personeel stimuleren? 4 kant-en-klare oplossingen.