Terug naar overzicht

3 gevolgen van vergrijzing onder jouw personeelsbestand

Lucas Sijbinga

Vergrijzing is geen nieuw fenomeen, maar speelt al jarenlang in onze samenleving. We worden steeds ouder, werken langer door en verwachten een grote stroom babyboomers dat met pensioen gaat. Nu is 15% van de Nederlandse bevolking boven de 65, in 2040 wordt verwacht dat dit aandeel stijgt naar 26%. Dat heeft niet alleen invloed op pensioenuitgaven en medische kosten, maar ook op organisaties en hun personeelsbestand. In deze blog omschrijven we de grootste gevolgen van vergrijzing onder technisch personeel en laten we zien hoe duurzame inzetbaarheid jouw organisatie kan helpen.

Vergrijzing technisch personeel

Volgens de TechBarometer van ROVC is vergrijzing, naast het slechte imago van de technische branche en de slechte aansluiting tussen regulier onderwijs en het bedrijfsleven, een belangrijke oorzaak van het tekort aan technici. De technische sector kent meer uitstroom dan instroom van personeel. Oftewel, de uitstroom die door vergrijzing ontstaat wordt niet voldoende opgevangen met de instroom van jong personeel. Bijna 60% van de werknemers is tussen de 40 en 65 jaar en maar 8% is jonger dan 30 jaar. Als we inzoomen op procesoperators in één van onze regio’s, Zeeland, is de vergrijzing nog duidelijker: 63% van de procesoperators B en C is ouder dan 50 jaar en gaat binnen nu en 15 jaar met pensioen.

Niet gek dus dat het aanpakken van vergrijzing bij steeds meer technische organisaties hoog op de agenda staat. En dat is maar goed ook, want een vergrijzend personeelsbestand kan grote gevolgen hebben voor je organisatie.

Gevolg 1: Verlies van kennis en expertise

Veel organisaties worstelen met de vraag hoe ze om moeten gaan met het verlies van kennis en expertise wanneer hun oudere en ervaren medewerkers pensioneren. Organisaties lopen over het algemeen tegen de volgende problemen aan rondom kennisverlies:

  • Kennis van de pensionado belandt achter gesloten deuren ‘op de plank’, omdat er nog geen vervanger is.
  • Kennisuitwisseling tussen verschillende generaties op de werkvloer is lastig.
  • Er ontstaan hoge kosten voor het inhuren van externe kennis, omdat deze intern ontbreekt.

Het kennishiaat dat ontstaat door vergrijzing moet dus gedicht worden, terwijl organisaties ook moeten investeren in het vergroten van de instroom van nieuw technisch personeel. Dat kan druk opleveren voor teamleiders, afdelingshoofden, management en HR.

Gevolg 2: Meer ziekteverzuim

Wanneer werknemers ouder worden, wordt de kans op langer en vaker verzuim ook groter. De kosten die dat verzuim en mindere productiviteit meenemen zullen de komende jaren dus toenemen bij organisaties die niet investeren in vitaliteit. De oorzaken van langdurig ziekteverzuim verschillen per levensfase. Hoewel oudere werknemers gemiddeld gezien niet per se vaker ziek zijn dan jongeren, neemt gemiddeld de duur van het verzuim wel toe naarmate de leeftijd stijgt. Tot het 45e levensjaar wordt het meeste langdurige verzuim veroorzaakt door psychische aandoeningen, na het 45e levensjaar verschuift de oorzaak vooral naar fysieke klachten rondom bijvoorbeeld het bewegingsapparaat of hartklachten. Veel oorzaken van de klachten blijken leefstijl gerelateerd te zijn, denk aan een gebrek aan beweging, ongezonde voeding of stress. Iets waar werkgevers met vitaliteitsprogramma’s bij kunnen ondersteunen.

Gevolg 3: Productiviteitsverlies

Een verminderde gezondheid en langer ziekteverzuim heeft direct invloed op het derde gevolg van vergrijzing van technisch personeel: productiviteitsverlies. Gemiddeld gezien is de productiviteit van een oudere medewerker lager dan die van een jongere collega. Wanneer er sprake is van fysieke arbeid is het verschil groter dan in het geval van kenniswerk. Daarom is het belangrijk dat de fysieke en mentale belastbaarheid van functies blijven aansluiten op de uitvoerende medewerker. Matcht dit nog wel? Heeft de medewerker het gevoel alles uit zijn/haar dag te halen? Wordt de werkdruk niet te hoog?

CZ somde de 6 grootste effecten van vergrijzing op:

  • Meer kans op krachtverlies.
  • Meer kans op stijfheid in gewrichten.
  • Meer zicht- en gehoorproblemen.
  • Meer kans op ziekten.
  • Meer kans op leefstijlissues.
  • Meer kans op een lager energieniveau.

Dit betekent natuurlijk niet dat iedere oudere medewerker met al deze klachten te maken heeft of productiviteitsverlies heeft. Wat het wel laat zien is dat over het algemeen de productiviteit afneemt naarmate we ouder worden. Dat is niet iets waar we niks aan kunnen doen. Er zijn manieren om met vergrijzing om te gaan en de nadelige effecten op je personeel en organisatie te verminderen.

“Als je inzichtelijk hebt hoe je personeelsbestand eruitziet, kun je knelpunten ontdekken.”

Duurzame inzetbaarheid om de effecten van vergrijzing te verminderen

De eerste stap is het inzichtelijk krijgen van de vergrijzing van je personeelsbestand. Je kunt hier ook onze strategische recruitmentplanner voor gebruiken. Als je inzichtelijk hebt hoe je personeelsbestand eruitziet, kun je knelpunten ontdekken. Vervolgens kun je inzetten op duurzame inzetbaarheid door bijvoorbeeld:

  • In te zetten op vitaliteitsprogramma’s om je medewerkers vitaal, gemotiveerd en productief te houden zoals gezonde voeding en beweegprogramma’s.
  • Maatregelen te nemen om werken minder belastend te maken door bijvoorbeeld afwisseling in werk te vergroten of taakbelasting te verminderen.
  • Flexibele werktijden mogelijk te maken en medewerkers minder of andere uren te laten werken. Denk aan flexibel inroosteren, vrijstellen van onregelmatige diensten of een hersteldag aan te bieden na een belastende werkdag.
 
Whitepaper: bereid je organisatie voor op vergrijzing

Vergrijzing gaat in de technische sector hand in hand met een gebrek aan instroom van personeel. Grote gaten en schaarste ontstaan. De druk op organisaties wordt alsmaar groter. Het is tijd om je organisatie weerbaar te maken en oplossingen te integreren om je organisatie tegen die schaarste te beschermen. In onze whitepaper zetten we praktische oplossingen voor zowel de korte (0-2 jaar), middellange (2-5 jaar) als lange termijn (5-10 jaar en langer)  voor je op een rij. Download jouw exemplaar en bereid je organisatie voor op vergrijzing!

Download whitepaper

Laatste blogposts

  • Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

    Welke baan in de maintenance wacht er op jou?

    16-08-2023 | Lucas Sijbinga

    De wereld heeft een enorme batch fris techniektalent nodig. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, dan kan een maintenance baan wel eens de perfecte optie zijn. Hoe zo’n baan er precies uit kan zien? Dat vertellen we je hier.

  • Maak jezelf onmisbaar: ontdek de perfecte zij-instroombaan als onderhoudsmonteur

    Maak jezelf onmisbaar: ontdek de perfecte zij-instroombaan als onderhoudsmonteur

    16-08-2023 | Lucas Sijbinga

    Ben je op zoek naar een nieuwe richting in je carrière waarin je jezelf onmisbaar kunt maken? Overweeg dan om jezelf om te scholen tot onderhoudsmonteur. Als zij-instromer krijg je de kans om een waardevolle bijdrage te leveren in dit boeiende vakgebied. In deze blog ontdek je waarom onderhoudsmonteur de perfecte zij-instroombaan is en welke kansen er zijn om jezelf te ontwikkelen en te groeien.

  • Jobhoppen met een vaste baan? Hoe werkt dat?

    Jobhoppen met een vaste baan? Hoe werkt dat?

    16-08-2023 | Lucas Sijbinga

    Alle vrijheid en toch altijd zeker van werk én salaris? Dan is Wiertz Technical Solutions jouw way to work, learn, grow! Bij Wiertz Technical Solutions kun je namelijk werken met een vast contract, maar heb je wel de flexibiliteit om te kunnen jobhoppen en jezelf te blijven ontwikkelen. In deze blog ontdek je hoe flexibele zekerheid bij Wiertz Technical Solutions werkt.

  • Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

    Het nieuwe leren: meer skills, maar niet terug naar school

    16-08-2023 | Lucas Sijbinga

    Ben je iemand die altijd wil blijven groeien en nieuwe skills wil ontwikkelen? Maar zie je het niet zitten om weer terug de schoolbanken in te duiken voor een volledige opleiding? Begrijpelijk! Het leven is druk en veeleisend, en we hebben niet altijd de tijd en energie om ons volledig te wijden aan langdurige studieprogramma's. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om jezelf doelgericht bij te scholen, zonder al die extra ballast? Een manier waarop je gericht je kennis en vaardigheden kunt aanscherpen en tegelijkertijd de praktijkervaring opdoet die essentieel is voor succes.

  • Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

    Genoeg van iedere dag dezelfde taken? Investeer in jezelf en ontdek nieuwe uitdagingen

    09-02-2023 | Lucas Sijbinga

    Kom jij wel eens thuis na een werkdag waarin je weliswaar druk bent geweest, maar voor je gevoel weinig hebt uitgevoerd? Vraag je wel eens hardop af wat je nou eigenlijk hebt gedaan terwijl je lusteloos op de bank ploft?

  • Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

    Hoe ziet de carrière van een procesoperator eruit?

    08-02-2023 | Lucas Sijbinga

    Een Procesoperator is een echte vakman of vrouw. Het is niet zomaar een baan, waar je morgen mee kunt beginnen: je hebt echte skills nodig die je leert door het volgen van een gedegen opleidingen. Maar heb je die eenmaal afgerond, dan ben je verzekerd van een prachtige carrière. Het mooiste is dat je die opleiding gewoon kunt combineren met je werk  en dat wij de studiekosten voor onze rekening nemen. Nadat je bent gestart, ga je bovendien al vrij snel met echte operatorwerkzaamheden aan de slag in de fabriek en ben je meteen van toegevoegde waarde.

  • Wat een procesoperator opleiding jou brengt

    Wat een procesoperator opleiding jou brengt

    02-02-2023 | Lucas Sijbinga

    Ben je aan het nadenken over jouw toekomstige carrière? Twijfel je over welke richting bij jou past? Een opleiding tot procesoperator is misschien wel de beste match. Met name voor mensen met een passie voor techniek en die ervan houden dat zaken op rolletjes lopen.

  • 3 manieren om het tekort aan technisch personeel structureel aan te pakken

    3 manieren om het tekort aan technisch personeel structureel aan te pakken

    02-02-2023 | Lucas Sijbinga

    Op de lange termijn zal het gat tussen de uitstroom van pensionerend technisch personeel en de instroom van nieuw talent te groot worden. Het zal zo groot worden dat organisaties het zullen voelen in hun processen, output, productiviteit en uiteindelijk omzet. Verstandig dus om nu oplossingen te implementeren die je organisatie op lange termijn beschermen.